AKP/MHP hükümetinin son yıllarda uyguladığı politikalar nedeniyle bir zamanlar halkın ilk geçim kaynağı olan hayvancılık, Van’da bitme noktasına geldi.
1980’li yıllarda Türkiye’nin küçükbaş hayvan ihtiyacını karşılayan illerin başında gelen Van’da yaşanan ekonomik kriz, AKP iktidarının hayvancılıkta uyguladığı politikalar ve artık dışarıdan hayvan ithal edilmesi nedeniyle hayvan pazarı neredeyse boş kaldı.
‘BİTME NOKTASINA GELDİK’
Küçükbaş hayvan üreticiliği yapan Muhsin Kırat, yem, çoban ve yayla fiyatlarında yaşanan fiyat artışına dikkat çekti. Üretici olarak bitme noktasına geldiklerini ifade eden Kırat, “İki yıldır yoğun kuraklık yaşanıyor. Yem fiyatları oldukça yükseldi. Yayla fiyatları 100 bin TL’den başlıyor. Biz bu şartlarda bu işi nasıl yapacağız? Çiftçiyi düşünen bir hükümet yok ortada. Van’da hayvancılık bitti. Benim gibi birkaç kişi direniyor ama sanırım artık bunlar sonuç vermeyecek” diye konuştu.
‘ARTIK İHTİYAÇLARI KARŞILAMAYA YETMİYOR’
Sabahattin Güleryüz de hayvan üreticiliğinin artık bir ailenin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini belirterek, şunları ekledi: “Bizim tek geçim kaynağımız hayvancılık, onu da zaten elimizden aldılar. Yem, çoban, yayla ücretlerinin bu kadar yükselmesi karşısında hayvancılığın bitme noktasına geldi. Bu gidişle köylerden şehirlere göç etmek dışında başka bir çaremiz yok.”