Araştırma kapsamında Avrupa’nın 8 ülkesindeki 300 kadar hanedeki tüketim alışkanlıkları irdelenirken, özellikle ısınma ve su kullanımına ağırlık verildi.
Araştırmacılar katılımcılardan kalorifer ayarlarını oda sıcaklığı 18 dereceye denk gelecek şekilde düşürmelerini ve aylık çamaşır yıkama sıklığını yarıya düşürmelerini istedi.
ÖNEMLİ ORANDA ENERJİ VE SU TASARRUFU
Yapılan çalışma sonucunda oda sıcaklığını doktorların da önerdiği şekilde 18 derece olacak şekilde kaloriferleri kısmanın enerji tüketimini yüzde 6 azalttığı ortaya çıktı.
Araştırmada önerilen çamaşır yıkama sıklığının yarıya düşürülmesi sayesinde sadece İsviçre’de 13 milyon metreküp su tasarrufu yapılabileceği ortaya kondu. Bu ise 5 bin olimpik havuzu doldurmaya yetiyor.
NASIL BİR DÜNYADA YAŞANILMAK İSTENDİĞİ KONUŞULMALI!
Araştırmada yer alan sosyolog Marlyne Sahakian, “Yapılan bu çalışma, tüketimin insanların konforuna zarar vermeden de sınırlandırılabileceğini gösteriyor” diye konuştu. İklim ve çevre konularında aşırı enerji, su ve gıda tüketiminin kısıtlanmasının sık sık dile getirildiğini hatırlatan Sahakian, konuşulması gerekenin ‘nasıl bir toplumda yaşanmak istendiği’ olduğunun altını çizdi. Sahakian, yaşanılmak istenen dünyaya ulaşılması için gerekenlerin ne olduğunun konuşulmasını da istedi.
8 ülkede yapılan araştırma, her ne kadar su ve enerji sıkıntısı ile küresel ısınmayı önleme konusunda tek çözüm olmasa da, bireylerin yapacağı küçük tasarrufların etkili olabileceğini gösteriyor. Araştırmaya katılan 300 hanedeki bireylerin araştırma sürecinde uydukları kuralları sonrasında da alışkanlık haline getirmelerinin de olumlu olduğuna dikkat çekiliyor.