Almanya‘da çocuk evliliklerine kesin sınırlar çizen yasa tamam

Almanya’da uzun yıllardır tartışılan ve son olarak Federal Meclis’in onayladığı çocuk evliliklerini önleme yasası Eyaletler Meclisi’nde de onaylanırken, özellikle göçmenler arasında yoğun olan çocuk evliliklerine karşı kesin sınırlar getiriliyor.

Almanya’da uzun yıllardır tartışılan ve son olarak Federal Meclis’in onayladığı çocuk evliliklerini önleme yasası Eyaletler Meclisi’nde de onaylanırken, özellikle göçmenler arasında yoğun olan çocuk evliliklerine karşı kesin sınırlar getiriliyor.

Federal Meclis’ten sonra Eyaletler Meclisi’nde de onaylanan yasaya göre, artık en az bir partnerin 18 yaşının altında olması halinde evliliklere izin verilmeyecek. Evlenen iki kişinin de 18 yaşının altında olması halinde de evlilikler yasaklanıyor.

Bu kapsama Almanya dışında yapılmış evlilikler de dahil ediliyor ve 16 yaşın altındaki evlilikler kesin olarak geçersiz sayılıyor. 16 ve 17 yaşında kıyılan nikahlar ise iptal ediliyor.

Bu tür evliliklere Aile Mahkemesi’nin kararıyla ve sadece çok ‘istisnai’ durumlarda izin verilecek. Böylesi durumlarda mahkeme hem evlendirilen çocuk hem de Gençlik Dairesi (Jugendamt) tarafından verilen ifadelere göre karar verecek.

MÜLTECİLER ARASINDA BİN 500’E YAKIN EVLİ ÇOCUK VARDI

Yeni yasayla Almanya’ya son yıllarda gelen yoğun mülteci göçüyle sayıları daha da artan çocuk yaşta evlendirilmiş mültecilere yönelik önlemler arttırılıyor.

2016 yazına kadar mülteciler arasında 18 yaşın altında 1475 kişinin ‘evli’ olarak kayıtlara geçtiği, bunların 481’inin ise 16 yaşından küçük oldukları anlaşılmıştı. Yasayla büyük çoğunluğu Arap ülkelerinden gelen bu çocukların yanı sıra Almanya’da yaşayanların da 18 yaşından önce evlendirilmelerinin önüne geçilecek.

Bugüne kadar ise Almanya’da bazı istisnai durumlarda 16 yaşından itibaren evliliğe izin veriliyordu.

GEÇİM VE MİRASA YÖNELİK HAKLARDA

İktidardaki Hristiyan Demokrat birlik partileri CDU-CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından Federal Meclis ve sonrasında Eyaletler Meclisi’ne getirilen yasaya yönelik bazı çekinceler de bulunuyordu. Kimi muhalif milletvekilleri, yurtdışındaki tüm çocuk evliliklerinin iptalinin söz konusu bireylerin geçim ve miras gibi konulardaki haklarının ortadan kalkacağına dikkat çekiyorlardı.

KIZ ÇOCUKLARININ KENDİ GELECEKLERİNİ BELİRLEMESİNE İMKAN TANIYACAK

Kadın ve çocuk hakları dernekleri ise, yeni yasanın ‘istisnai’ veya ‘tek tek’ evlilikleri ele almak yerine toptan bir yasak getirmesinin doğru olduğunun altını çiziyor. Yasa yanlıları, çocuk evliliklerinin kesin sınırının belirlenmesi sayesinde ‘eşine bağımlı olma’ durumunun sonlanacağını ve kız çocuklarının gelecekteki yaşamlarını kendilerinin belirlemesine imkan tanınacağını savunuyorlar.