Amed’in vazgeçilmezi olan Anzele Suyu’ndan kareler

Termometrelerin 38 dereceyi gösterdiği Amed’de aşırı sıcaklardan bunalan çocuklar ve yetişkinler, serinlemek için soluğu Anzele suyunda alıyor.

Şifalı olduğuna inanılan Anzele etrafında tartışma ve muhabbet de eksik olmuyor.

Amed’de 1950’lere kadar şehrin üç önemli su kaynaklarından biri olan tarihi Anzele suyu, sıcakların bastırmasıyla başta çocuklar olmak üzere halkın uğrak mekanı haline geldi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi tarafından 2014 yılında restore edilen Anzele’nin, park haline getirmesiyle kentin serileme merkezi haline geldi. Kilometrelerce ötedeki Karacadağ’dan doğan ve İskenderpaşa Mahallesi’ndeki Çiftkapı surlarının altından kenti dolanarak hayvan derilerinin işlendiği Dabakhane’den geçen Anzele Suyu, Hevsel bahçesinden Dicle Nehri’ne akıyor.

Uzun yıllar kentin önemli su kaynağı olan Anzele, Evliya Çelebi Seyahatname eserinde ve birçok yazarın satırlarına konu olan Ayn-ı Zelal (Berrak Kaynak) halk tarafından Anzele olarak anılıyor. Şifalı olduğuna inanılan Anzele suyunun humma ve cüzzam gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılıyor.

Ramazan ayında bastıran sıcaklardan bunalan yetişkinler ayaklarını Anzele Suyu’na sokarak, çocuklar ise Sur dibindeki havuzlarda serinliyor. Çocukların eğlence merkezi haline gelen Anzele Suyu, Sur çocuklarının yüzme öğrendiği, oyun oynadığı ve zaman geçirdiği temel yer oldu. Buz gibi suyu ile bilinen Anzele’nin etrafında sıra sıra dizilen Amedliler, çoğu zaman hararetli bir biçimde siyaseti ve gündemdeki konuları tartışıyor. Bazen ise renkli sohbetlerle zaman geçiriyor.