Amsterdam’da 40 bin kişi iklim için yürüdü

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da Pazar günü ilk kez düzenlenen ulusal iklim yürüyüşüne 40 bin kişi katıldı. Eylemciler, hükümeti küresel ısınmaya karşı tedbir almaya çağırdı.

Aralarında Greenpeace’in de olduğu çok sayıda sivil toplum örgütünün girişimiyle bir araya gelen onbinlerce kişi, ünlü Dam meydanında toplandı.

Organizatörler adına yapılan açıklamada “Katılım oranının yüksek olması, insanların şimdi hükümetten kararlı bir iklim politikası istediğinin kanıtıdır” dedi.

Bir kısmı deniz seviyesinin altında bulunan Hollanda, iklim değişikliklerinin sonuçlarına karşı son derece kırılgan bir pozisyona sahip.

Aylardır Avrupa’nın bir çok ülkesinde her hafta iklim için yürüyüşler yapılıyor. Bu eylemlere gençler öncülük ediyor. Belçika’da dersleri boykot ederek iklim için sokaklara çıkan gençleri takip eden Hollandalı gençlerin bir sonraki yürüyüşü 14 Mart’ta Amsterdam’da öngörülüyor.

Ayrıca onlarca ülkede gençlerin öncülüğünde 15 Mart günü iklim için genel greve gidilecek, 16 Mart'ta ise Fransa'da 'yüzyılın yürüyüşü' yapılacak. En az 43 ülkenin gençleri greve gideceklerini bildirdi.

Belçika’da toplumun tüm kesimlerinden greve destek çağrıları geldi. Merkezi sendikalar, akademiler ve çok sayıda profesör bildiriler yayınlayarak desteklerini ifade ettiler.

Fransa’da 140 örgüt, “Yüzyılın yürüyüşüne” çağırdı. Fransızlar 15 ve 16 Mart günleri sokaklara çıkacaklar. Gençlerin öncülüğündeki eylemlerde, küresel ısınmaya karşı somut tedbirler alınması istenirken, hükümetlerin eylemsizliği protesto edilecek.

Örgütler, “15 Mart günü gençlik Fransa ve dünya genelinde grevde olacak. 16 Mart’ta ‘artık yeter’ demek ve acil değişimler talep etmek için birlikte yürüyeceğiz” dedi.