Amerikan Bilimler Akademisi’nin yayın organı PNAS’ta yayınlanan araştırmaya göre, 2014 yılında en geniş alanına ulaşan Antarktika buzulları 2017’ye gelindiğinde ciddi oranda küçülmüştü.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Pentagon’un 1979-2018 yılları arasındaki 40 yıla yakın uydu verilerinin incelendiği araştırmada, Antarktika’daki buzulların alanının değişimi irdelendi. Söz konusu verilerde buzulların kalınlığından ziyade kapladıkları alanın genişliğine bakıldı.
Buna göre, Antarktika’daki buzul tabakasının kapladığı alan 2014 yılında bugüne kadarki en geniş seviyesine ulaşmıştı.
Ancak 2014 yılından 2017’ye kadar Antarktika buzullarının kapladığı alan 2 milyon kilometrekare kadar azaldı. Oysa 2014 yılına kadar ister yaz isterse de kış aylarında olsun, buzulların alanı büyüyordu.
Araştırmada yer alan NASA’ya bağlı Goddard Araştırma Merkezi’nden Claire Parkinson’a göre, 2017’e kadarki son üç yılda Antarktika’daki buzulların hacmi Kuzey Kutbu kadar azaldı. Bu tandansın 2019 yılına gelindiğinde de devam ettiğine dikkat çekiliyor.
Uzmanlar ne Antarktika’daki buzulların irdelenen sürenin ilk 35 yılında neden genişlediği ne son yıllardaki küçülme tandansının nedenini bulabilmiş değiller. Ozon tabakasındaki deliğin yanı sıra rüzgarlar veya okyanus diplerindeki sıcaklıkların etkisiyle bu değişimin yaşandığına dair farklı teoriler öne sürülüyor.
Güney Kutbu’nu da içeren Antarktika, 14 milyon kilometrekareyi aşkın alanıyla Avrupa ve Okyanusya’dan daha büyük. Üzerinde bulunan buz dağlarının erimesi halinde okyanus sularının 57 metreye kadar yükselebileceği tahmin edilen kıta, aynı zamanda dünyadaki en büyük tatlı su kaynağı olarak kabul ediliyor.