Arjantin’de Dünya Mirası listesindeki 600 hektarlık alan yandı

Arjantin medyasına göre Patagonya'daki Los Alerces Ulusal Parkında çıkan yangında yüzlerce hektar kül oldu. Yangın kontrolden çıktı.

40°C'nin üzerindeki rekor sıcaklıklar, ülkenin en güneyinde genellikle soğuk ve rüzgarlı bir çöl bölgesi olan Arjantin Patagonya'sını bugünlerde vuruyor.

Alevler UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bu bölgede yaklaşık 600 hektarlık bir alanı tahrip etmiş durumda.

Chubut eyaletinden itfaiyeciler, alevlerin Buenos Aires'in yaklaşık 2.000 km güneybatısındaki Esquel ve Trevelin kasabalarına ulaşmasını engellemeye çalışıyor.

Milli parkın yangın, iletişim ve acil durumlar departmanı (ICE) başkanı Mario Cardenas, "Yangın kontrolden çıktı" dedi.

Cardenas, yangının perşembe akşamı çıktığını ve şimdiden 577 hektardan fazla ormanı yakarak parkın çevresini aştığını da sözlerine ekledi.

Mario Cardenas, "Koşullar elverişsiz çünkü hala çok fazla rüzgar ve yüksek sıcaklık var. Bu da işimizi çok zorlaştırıyor" dedi.

Arjantin Ulusal Meteoroloji Servisi'nin (SMN) tahminlerine göre, Patagonya'daki sıcak hava dalgasının önümüzdeki hafta boyunca devam etmesi ve kuzeye doğru Buenos Aires, Santa Fe, Cordoba ve Entre Rios'un merkezi ve en kalabalık illerine yayılması bekleniyor.

Los Alerces Milli Parkı, Instagram hesabından yaptığı açıklamada cuma akşamı bir insansız hava aracının yangının ilerleyişini değerlendirmek üzere bölge üzerinde uçtuğunu belirtirken, Esquel ve Trevelin'den itfaiye ekiplerinin "yangına yakın kasabaları korumak üzere hazır bulunduğunu" ifade etti.