ART yöntemiyle HIV taşıyıcılarının yaşam süresi uzayacak

AIDS hastalığına yol açan ve dünya genelinde 34 milyondan fazla kişinin taşıyıcısı olduğu HIV virüsüyle mücadelede tedaviler sayesinde hastaların normal bir yaşam süresine sahip olmaları da mümkün.

The Lancet HIV dergisinde yayınlanan bir habere göre, Avrupa ve Kuzey Amerika başta olmak üzere 1990’lı yıllardan bu yana uygulanan tedavilerin aksine antiretroviral terapilere (ART) geçilmesi, hastaların yaşam süresini ciddi oranda yükseltecek.

Buna göre, 2008 yılından itibaren ortalama 20 yaşında bu tedaviye başlayan bir HIV taşıyıcısının ortalama yaşam beklentisi 70’in üzerinde olacak. 18 Avrupa ve Kuzey Amerika ülkesinde toplam 88 bini aşkın HIV taşıyıcısının verileri incelenerek yapılan araştırmaya göre, kadınlarda 78 olacak olan ortalama yaşam süresi erkeklerde 73’e kadar çıkabilecek.

The Lancet HIV haberinde, ART tedavisi sayesinde hastaların ömrü ortalama 10 yıl kadar uzatılabilecek.

Üç farklı ilacın karışımı ile geliştirilen ART terapisi, kullanılan ilaçların daha az yan etkiye sahip olmaları sayesinde HIV virüsünün vücutta yayılmasını da engelliyor. Ancak bu tedavinin daha başarılı olması için tedaviye erken başlanılmasının zorunlu olduğu bildiriliyor.

Son olarak Amerikan bilim insanları tarafından yapılan çalışma sonucunda vücutta HIV’le savaşan antikorları bağışıklık sistemine bağlayan ve böylece hücreleri HIV’e karşı daha dirençli kılan bir yöntem geliştirilmişti. Bu araştırmada, HIV virüsüne dirençli hücrelerin hastalıklı hücrelerin yerini aldığını ve  taşıyıcı bireyin tedavi edilebileceği ortaya konmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 34 milyonu aşkın tespit edilebilen HIV taşıyıcısı bulunurken, 14 milyon kadar kişinin ise virüsü taşıdığından habersiz olarak yaşıyor.