Amerikan dergisi PNAS'ta (Proceedings of the National Academy of Sciences) araştırmalarını yayınlayan birçok Avrupa araştırma ekibi, Avrupa'daki kuş nüfusunun azalmasından hangi insan faaliyetlerinin sorumlu olduğunu bulmak için işbirliği yaptı.
Benzeri görülmemiş bir veri seti kullanan araştırmacılar, 28 Avrupa ülkesindeki 20 bin ekolojik izleme alanından 170 tür için 37 yıllık gözlemleri inceledi.
İsviçreli RTS medyasına göre CNRS araştırmacısı ve çalışmanın koordinatörü Vincent Devictor, "1980'den beri tür bolluğunda dörtte bir düşüş bulduk" dedi.
Devictor, "Başka bir ifadeyle, 40 yılda 800 milyon veya yılda 20 milyon olmak üzere Avrupa kuş yaşamında sistemik, derin bir düşüş" diye ekledi.
TARIM KUŞLARINDA CİDDİ AZALMA VAR
Araştırma bazı ekosistemlerin diğerlerinden daha ciddi şekilde etkilendiğini gösteriyor. Örneğin orman kuşlarının sayısı yüzde 18 azaldı, bu düşüş kent kuşları için yüzde 28'e ve hatta tarım ortamlarındaki kuşlar için yüzde 57'ye ulaştı.
PNAS’taki makalede, "Tarımın yoğunlaşmasının, özellikle de böcek ilacı ve gübre kullanımının, başta omurgasızlarla beslenenler olmak üzere kuş popülasyonlarındaki çoğu düşüşün ana nedenini oluşturduğu sonucuna vardık" denildi.
Araştırmanın yazarları, bu omurgasızların gerçekten de "gelişimlerinin en azından belirli aşamalarında birçok kuş için diyetin önemli bir bölümünü" temsil ettiğine dikkat çekti.
Bu beslenme biçimi, üreme döneminde incelenen 170 tür arasında 143 tür için çok önemli olarak görülüyor.
Mevcut gıdadaki bir azalmanın, örneğin, ebeveynlerin davranışlarını değiştirerek ve civcivlerin hayatta kalmalarını etkileyerek üreme başarısı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacağı kaydediliyor.
Gri sinekkapanlarda azalma yüzde 63 olarak kayda geçerken ev serçesinde yüzde 64’lük bir düşüş şeklinde belirginleşiyor.
ÇÖKÜŞÜ DURDURMAK İÇİN…
Araştırmacılara göre bu çöküşü durdurmak için tarım modelini değiştirmekle işe başlamak gerekecek. Ancak Vincent Devictor, “Tarım dünyasında endüstriyel bir vizyonunda kalmaya devam ediyoruz" eleştirisinde bulunuyor.
Tarımın yanı sıra iklim değişikliği başta olmak üzere insan faaliyetlerine bağlı diğer faktörlerin de kuş popülasyonları üzerinde etkileri var.
Mantıken ele alındığında bu durum Söğüt Baştankara gibi soğuğu sert tercih eden türleri (%40 azalma) etkiliyor, ancak öyle görülüyor ki sıcağı seven türleri de esirgemiyor (%18 azalma).
Araştırmada son olarak, kentleşmenin ilerlemesinin aynı zamanda dağkırlangıçları ve hatta kırlangıçları da kurban ettiği kaydediliyor.