Avrupa’da ısınma küresel ortalamanın iki katı hızında
Bilim insanları, son 30 yıldaki hızlı ısınma eğiliminin, gelecekte daha fazla olağanüstü sıcaklara, orman yangınlarına ve sellere neden olabileceği konusunda uyarıyor.
Bilim insanları, son 30 yıldaki hızlı ısınma eğiliminin, gelecekte daha fazla olağanüstü sıcaklara, orman yangınlarına ve sellere neden olabileceği konusunda uyarıyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) raporuna göre Avrupa'da sıcaklıklar son 30 yılda küresel ortalamanın iki katından fazla arttı.
AB'nin Copernicus servisi ile birlikte hazırlanan Avrupa İklim Durumu raporu, ısınma eğilimi devam ettikçe olağanüstü sıcaklıklar, orman yangınları, seller ve diğer iklim bozucu sonuçların toplumu, ekonomileri ve ekosistemleri etkileyeceği konusunda uyarıyor.
Avrupa'daki sıcaklıkların on yılda ortalama 0.5 santigrat civarında ısındığı kaydediliyor.
Rapora göre 2021 yılında, yüzde 84'ü sel ve fırtına olan yüksek etkili hava ve iklim olayları yüzlerce kişinin ölümüne yol açtı, 500 binden fazla kişiyi doğrudan etkiledi ve 50 milyar doları aşan ekonomik zarara neden oldu.
Ayrıca, gelecekte daha fazla hava felaketi öngörülüyor. Gözlemler, tüm Avrupa bölgelerinde sıcaklıkların küresel ortalama sıcaklık değişikliklerini aşan bir oranda artacağını öngörüyor.
Öte yandan birçok Avrupa ülkesinin sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda çok başarılı olduğu ve AB emisyonlarının 1990-2020 yılları arasında yüzde 31 oranında azaldığı belirtiliyor. Ayrıca Avrupa’da aşırı hava durumu uyarı sistemlerinin insanların yaklaşık yüzde 75'ini korurken, ısı sağlığı eylem planlarının birçok hayat kurtardığı kaydediliyor.
Avrupa'nın dünyanın diğer bölgelerine göre daha hızlı ısınmasının, denizden daha hızlı ısınan yüksek oranda kara kütlesine sahip olmasına bağlanıyor.