Avrupa’da sıcak hava dalgası felaket sonuçlar yaratıyor

Avrupa’nın doğusu ve güneyinde sıcak hava dalgaları felaket sonuçlara yol açıyor. Macaristan'da havaalanları kapanırken, Bulgaristan'da hastanelerde elektrik kesintileri, orman yangınları yaşandı.

SICAK HAVA DALGASI

Bir haftadan uzun bir süredir Doğu Avrupa ülkelerini ve Yunanistan'ı vuran sıcak hava dalgasına son günlerde Akdeniz'in geri kalanı da katıldı. 

MACARİSTAN’DA PİST YÜZEYİ SICAĞA DAYANAMADI

Macaristan'da, ülkenin Debrecen'deki ikinci havalimanı, pist yüzeyinin "sıcak stresine" dayanamaması nedeniyle geçici olarak kapatılmak zorunda kaldı. MAV demiryolu şirketi, yolcularından harap olmuş vagonları yerine klimalı otobüsleri kullanmalarını istemek zorunda kaldı ve bu durum sosyal ağlarda alay konusu oldu. 

ROMANYA’DA ELEKTRİK KESİNTİLERİ

Komşu Romanya'da,  hayati önem taşıyan hastanelerde, klimaya bağlı olağanüstü yoğunluklar nedeniyle elektrik kesintileri artıyor. Sağlık Bakanlığı'na göre Botosani kasabasında 45 yaşında bir adam sıcağa yenik düştü. Termometrelerin 27°C'nin üzerinde seyrettiği 10 yerde gece sıcaklık rekoru kırıldı.

BİNLERCE HEKTARLIK ALAN KÜL OLDU

Ekosistemler açısından, perşembe günü 43°C sıcaklıkla "kırmızı kod"un yürürlükte olduğu Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Bulgaristan'da binlerce hektarlık alan şimdiden kül oldu. Uzmanlar Avrupa şehirlerinde yaşayanların gelecekte daha yoğun hava dalgaları ile başa çıkmak için sadece altyapılarını değil, davranışlarını da adapte etmeleri gerektiğini kaydediyor. 

SICAKLIK ARTACAK

BM tarafından görevlendirilen iklim uzmanları (IPCC), iklim değişikliğinin bir sonucu olarak sıcak hava dalgalarının daha olası ve daha şiddetli hale geldiğini açıklıyor. İklim uzmanları, Avrupa'nın en çok ısınan kıta olduğunu ve sıcaklıkların küresel ortalamadan iki kat daha hızlı arttığını belirtiyor.

YUNANİSTAN’DA 40°C'NİN ÜZERİNDE

Yunanistan'da bazı bölgelerde hava sıcaklığı 10 günden fazla bir süredir 40°C'nin üzerinde seyrediyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle ülkenin en çok ziyaret edilen yeri olan Akropolis'in çarşamba günü birkaç saat daha kapalı kalması gerekti. 

SİCİLYA’DA BELLİ SAATLER ARASINDA ÇALIŞMA YASAKLANDI

Aşırı sıcaklara işletmeler de uyum sağlamak zorunda kalıyor. Sicilya'da Çarşamba gününden bu yana tarım ve inşaat sektöründeki çalışmalar, riskin açık havada "yüksek" olduğu günlerde saat 12.30 ile 16.00 arasında yasaklandı. Bu karar 31 Ağustos'a kadar geçerli olacak. Toplam 14 İtalyan şehri (Roma, Palermo, Floransa, Trieste vb.) ile ülkenin büyük bir kısmı 40 derecenin altında kalmasına rağmen yüksek sıcaklıklar sağlık üzerinde etkide bulundu, sıcaklık ve nem nedeniyle "kırmızı alarma" geçildi. Tarım sendikası Coldiretti, ülkeyi birkaç haftadır aralıklı olarak etkileyen bu sıcak hava dalgasının, çekirgelerin Emilia-Romagna gibi daha önce bulunmadıkları bölgelere geri dönmesine yol açtığından yakındı. 

PORTEKİZ’DE YÜKSEK YANGIN RİSKİ

Perşembe günü Alentejo'da 40 derecenin beklendiği Portekiz'de, Pazar gününe kadar güneyde ve iç kesimlerde orman yangını riskinin "özellikle yüksek" olduğu düşünülüyor.

İSPANYA’DA SICAKLIKLAR 44°C'YE ULAŞACAK

İspanya'da ise yaza oldukça serin bir başlangıç yapılmasının ardından sıcak hava dalgası daha yeni başlıyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde güneyde sıcaklıkların 44°C'ye ulaşacağı bir sıcaklık zirvesi bekleniyor. Ulusal meteoroloji gözlemevi Aemet, tüm bunların "yüksek sıcaklıklarla birleştiğinde" "sağlığı etkileyebilecek" Sahra'dan gelen kum yüklü rüzgarlar olan "calima" fenomeni ile daha da kötüleşeceği konusunda uyarıyor.