Avrupa’da yenilenebilir enerji patlaması
Avrupa’da 2016 yılında enerji üretimine en büyük katkıyı yenilenebilir enerji kaynakları yaptı. İstatistiklere göre 2015 yılına göre enerji üretimi artısının yüzde 90’ı yenilenebilir kaynaklardan.
Avrupa’da 2016 yılında enerji üretimine en büyük katkıyı yenilenebilir enerji kaynakları yaptı. İstatistiklere göre 2015 yılına göre enerji üretimi artısının yüzde 90’ı yenilenebilir kaynaklardan.
Avrupa Birliği ülkelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi konusundaki teşvikleri sonuç vermeye başladı. 2016 yılında bir önceki yıla göre elde edilen üretim artısının yüzde 90’ı yenilenebilir enerji kaynaklarından geldi. Bu rakam artan bir hızda fosil kaynaklı yakıtlardan uzaklaştığının göstergesi olarak nitelendiriliyor.
AB tarafından yayınlanan istatistiklere göre AB’deki 24.5 gigawatt ek enerji üretiminin 21.1’i rüzgar, güneş, bioyakıt ve hidroenerji santrallerinden geldi. Rüzgar enerjisi şu anda total enerji üretiminde doğalgazdan sonra ikinci sırada.
Yenilenebilir enerjiye AB ülkeleri arasında en büyük yatırımı Almanya yaparken; Fransa, Hollanda, Finlandiya, İrlanda ve Litvanya rekor sayıda rüzgar tribününü faaliyete soktu.
AB genelinde yenilenebilir enerji alanına yeni yapılan yatırımların toplamı ise 27.5 milyar euroyu buldu.
AB’deki en büyük yenilenebilir enerji projesi ise Hollanda kıyı bölgesinde inşa edilen Gemini oldu. Gemini’yi Almanya’nın 582 megawattlık Gode Wind ve yine Hollanda’nın 144 megawattlık Westermeerwind projesi takip etti.
AB’de rüzgar enerjisi konusunda çalışmalar yapan WindEurope adlı kuruluşun direktörü Giles Dickson, yatırım miktarının oldukça iyi göründüğünü ifade ederek ancak AB’nin enerji hedefleri için önüne koyduğu 2020 yılından sonra sektörün durumunun belirsiz olduğunu ifade etti.
Üye ülkelerde yenilenebilir enerji konusunda 3-5 yılı aşan bir planlama görmediklerini anlatan Dickson, AB’nin uzun vadeli enerji politikasını netleştirmesi gerektiğini ifade etti.