Babil’in Asma Bahçeleri Babil’de değilmiş!

Babil’in Asma Bahçeleri Babil’de değilmiş!

İngiliz bir tarihçinin iddiasına göre dünyanın 7 harikası arasında yer alan Babil’in Asma Bahçeleri Babil’de değil 500 kilometre kadar kuzeydeki Ninova’daydı.

Asma Bahçeler konusunda 20 yıldan beri araştırma yapan Oxford Üniversitesi Oryantal Enstitüsünden Dr Stephanie Dalley, tarihçilerin bugüne kadar inandığının aksine dünya harikası asma bahçelerinin Babil Kralı Nabukednezzar tarafından değil Asuri kralı Sennacerib tarafından Ninova’da inşa edildiğini açıkladı.

Dalley ilk olarak bu iddiasını 1992 yılında açıklamıştı ancak 20 seneyi aşkın çalışmanın ardından Ninova iddiasını destekleyecek delilleri toparladığı ifade ediliyor. Bu ay sonunda Oxford yayınlarından basılacan olan kitabında Dalley, öncelikle Ninova’daki Sennarcerib’in sarayının Babil’in Asma Bahçelerinin antik çizimlerine çok benzediğini belirtiyor.

Asur İmparatorluğunun Babil’i MÖ 689 yılında işgal ettiğini belirten Dally, bunun ardından Asurilerin başkenti olan Ninova’nın “yeni Babil” olarak anılmaya başlanmış olabileceğini iddia ediyor. Sennacerib’in Ninova’nın geçitlerini Babil’i fethettikten sonra yeniden isimlendirdiğinin bilindiğini söyleyen Dalley, bu isimlendirmelerin Babil şehrindeki kale ve geçit isimlendirmeleriyle bire bir aynı olduğuna dikkat çekti.

Dalley’e göre Babil’in düz coğrafyasında o dönemin teknolojisiyle yüksek bir bahçe yapısını sulamak mümkün değil. Ninova’da ise engebeli yapı nedeniyle yüksek yapılı bir bahçenin sulanması oldukça rahat.

Dalley’in bahçeler konusundaki en önemli delili ise Babil’in Asma Bahçelerini yazan tüm tarihçilerin Babil’i değil Ninova’yı ziyaret etmiş olması.

Makedon Kralı Büyük İskender’in MÖ 331 yılında Ninova yakınlarında kamp kurduğunu anlatan Dalley, tarihçilerin bu noktada büyük su kanallarının bulunduğunu yazdığı ve bu kanalların büyük ihtimalle asma bahçelerine su taşıyan kanallar olduğunu ifade ediyor.

İskender’in seferi sırasında yanında bulunan Yunan tarihçileri Calisthenes, Cleitarkos ve Onesicritos da eserlerinde asma bahçelerinden bahsederken bu isimlerin hiçbir zaman Babil’e kadar gitmedikleri belirtiliyor.

Asma Bahçeleri tarihçilerin anlatımına göre 25 metre yüksekliğinde antik tiyatrolara benzereyen bir yapı. Yan kısımlarından küçük dereler şeklinde yapılan sulama sistemine sahip olan bahçelerin 120 metre genişliğinde olduğu ve günlük olarak 35 bin litre suyla sulama yapıldığı düşünülüyor.