Bağdat’ta bir Sümer geleneği olan tekneler tehdit altında

Bir yandan iklim değişiklikleri, diğer yandan teknolojiler Bağdat’ta Dicle Nehri üzerinde binlerce yıllık bir geleneği tehdit ediyor.

AFP’nin haberine göre Dicle’de yelken açan genç Iraklılar geleneksel teknelere öncülük ediyor.   

Bu gelenek Sümerlere kadar uzanıyor.  Safina Projects isimli sivil toplum örgütünün kurucusu 62 yaşındaki ressam ve heykeltıraş Raşad Salim, “dört veya beş bin yıldır var olan” bu önemli geleneği korumak gerektiğini vurguluyor.

Salim, Meşhuf adlı bu gondolların Sümerlerden bu yana aynı biçimde olduğunu belirtiyor.

Habere göre 2018’den itibaren Raşad Salim, Meşhuf yapan son üreticileri bulmak için harekete geçer ve ünlü bataklıkların güneyinde bir küçük kasabada üreticileri buldu.

1980'lerden beri motorlu teknelerin çoğalmasıyla tehlikeye giren bu tekneyi unutulmaktan kurtarmak için Meshhouf için siparişler veren Salim, denizcilik kulüplerine katıldığını ya da gençlere nasıl kullanılacağını öğretmek için ekipler kurduğunu anlatıyor. Çeşitli etkinliklerle de bu gelenek sürdürülmeye çalışılıyor.

Bugüne kadar Bağdat'ta, merkezdeki Babil eyaletinde ve Irak'ın güneyinde, Birleşik Krallık ile çatışma alanlarında Uluslararası Mirasın Korunması için Uluslararası İttifak olan Aliph Vakfı'nın finansmanıyla yedi kulüp kuruldu.

Raşad Salim, bu girişimin gençlerin "çevre ile iletişim kurmasına" olanak sağladığını söylüyor. Ancak iklim değişikliği ve kuraklığın vurduğu Irak'ta, "su tuzluluğu veya kirliliği" açısından nehirlerin "korkunç" durumundan şikayet ediyor.