Bilim insanlarından TotalEnergies'ye iklim eleştirisi

Aralarında Birleşmiş Milletler uzmanlarının da bulunduğu 300'den fazla bilim insanı, Le Monde gazetesinde yayımlanan bir makalede, dünyanın dördüncü büyük petrol şirketi TotalEnergies'in iklim stratejisini "yıkıcı" olarak nitelendirdi.

Şirketin yıllık genel kurul toplantısı gerçekleştirilirken yayınlanan bu eleştiriler, Paris İklim Anlaşması'nın hedefleriyle çelişen petrol ve gaz yatırımlarına dikkat çekiyor.

Bilim insanları, TotalEnergies'in stratejilerini "iklim açısından yıkıcı" ve "meşrulaştırıcı" olarak tanımlayarak, şirketin altı temel taktik etrafında döndüğünü belirttiler. Bu taktiklerin başında, şirketin adını değiştirerek ve kamu iletişiminde yenilenebilir enerjileri vurgulayarak "marka imajını yeşillendirme" çabaları yer alıyor. Oysa, yenilenebilir enerjiler 2023 yılı itibariyle şirketin üretiminin sadece %2'sini oluşturuyor.

BİLİMSEL GERÇEKLERİN ÇARPITILMASI

TotalEnergies ayrıca, kalkınma politikasını iklim hedefleriyle uyumlu göstermek için bilimsel gerçekleri çarpıtmak, bilim insanlarını karalamak ve fosil yakıtlara bağımlılığı sürdürmekle suçlanıyor. Bilim insanları, şirketin doğalgazı "temiz" veya "geçiş" enerjisi olarak tanıtarak emisyonları azaltmadığını ve istihdam şantajı yaparak iklim değişikliğine neden olan faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtiyorlar.

KAMULAŞTIRMA VE VERGİLENDİRME ÇAĞRISI

Makale yazarları, TotalEnergies'nin sadece kibarca isteklerle fosil yakıt üretimini azaltmayacağını, çünkü şirketin karlarının rekor seviyelere ulaştığını (2023'te 21 milyar dolar) ifade ediyor. Bu nedenle, şirketin "kamulaştırılması" ve "süper karların vergilendirilmesi" gibi adımların yanı sıra, çevresel etkileri uluslararası anlaşmalara aykırı olan şirketlerin kayyuma devredilmesini mümkün kılacak ekolojik iflas kavramının yasaya dahil edilmesi öneriliyor.

Bu eleştiriler, TotalEnergies'in iklim stratejisine yönelik ciddi sorgulamalara neden olurken, bilim insanları ve çevre aktivistleri tarafından daha radikal önlemler alınması gerektiği çağrısını güçlendiriyor.