Binevş Agal’ın şelamesiyle ısındılar

Binevş Agal, annesinin eliyle ördüğü şelamesini, çocukları ısınsın diye Kamile’ye verir ve Binevş’in şelamesiyle ısınanlar yaktığı meşalenin takipçisi olur.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK ile 1982’de tanışan Kamile Temê, evini gerillaya açar ve kadın gerillayı evladıymış gibi kucaklar. Gerillanın evi olarak bilenen Dêrik’e bağlı Merga Mîra köyündeki Kamile Ana, eri gelir gerillanın yarasını sarar, yeri gelir saçına kına yakar ve en çok gözyaşını onları uğurlarken döker. 

Sakineler ve Azimelerin geçtiği evden bir de Binevş Agal geçer. Lübnan’a 1986’da geçmek için beklediği evdir. Bu, Temê Ailesi’ni yakından tanımasını sağlar. Bir süre Kamile Ana ile zaman geçiren Binevş Agal, sıcak yüreğinde yer edinir. Kopmayan bağını, şelamesi hediye ederek unutulmayan bir an olarak bırakır.

ADIYLA BÜYÜRLER

Adını Kürt destanı 'Cembeliyê Mirê Hekkarî û Binevşa Narîn'den alan Binevş’in, 7 çocuk annesi olan Kamile’nin çocuklarını ısıtan şelamesi hala ilk günkü gibi. Cizre’ye 1988’de gitmeden önce anneye verilen şelame, aile için bir tarih ifade ediyor. Binevş’in şelamesi, 7 çocuğu ısıttı ve o çocuklar Binevş’in adıyla büyüdü. Binevş’in şelamesi hala evin bir köşesindeki sehpa üzerinde ve eve gelen herkese anlatılıyor.

YÜREKLERİNDE İZ BIRAKIR

Binevş’in annesi tarafından elleri ile yapılan renkli ve nakışlı şelame, Temê Ailesi tarafından korunuyor ama bununla yetinilmiyor. Binevş’in hayalini gerçekleştirmek için amacına daha da kilitleniyor, anlamlandırıyor ve şehitlerin mücadelesi için yaşıyor.

BİNEVŞ AGAL KİMDİR?

Binevş Agal (Bêrîvan) 1966’da Batman'ın Beşiri ilçesinde Êzîdî bir ailenin kızı olarak dünyaya gözlerini açar. Binevş ve ailesi, 12 Eylül darbesinin baskıları nedeniyle Avrupa'ya göç eder. PKK'nin 1986'da Bekaa Vadisi'nde gerçekleşen 3. Kongresi’ne katılır. Bekaa Vadisi'ndeki eğitimden sonra Bakurê Kurdistan’a geçer. Burada bir süre faaliyet yürüttükten sonra Botan'a gider. Cizre'de örgütlenme faaliyetlerini yürüten Binevş ya da Botan halkının bildiği adıyla Bêrîvan, çok sevilir ve herkesin saygısını kazanır. Cizre'de 16 Ocak 1989'da ihbar sonucu kaldığı ev tespit edilir. Teslim olmaz ve son mermisine kadar savaşarak şehit düşer.