BM: Afrika iklim değişikliğine ‘orantısız’ maruz kalıyor

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayımlanan bir rapora göre, Afrika kıtası, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden orantısız bir şekilde etkileniyor.

Pazartesi günü yayınlanan raporda, Afrika’nın 1991-2023 yılları arasında her on yılda ortalama +0,3°C ısındığı, bu oranın küresel ortalamanın üzerinde olduğu belirtildi. 

Rapora göre, özellikle Kuzey Afrika en hızlı ısınan bölgeler arasında yer alırken, Fas’ın Agadir kentinde sıcaklık rekorunun 50,4°C'ye ulaştığı kaydedildi.

2023 yılında yaşanan iklim olaylarına değinen WMO, Eylül ve Ekim aylarında Nijer, Benin, Gana ve Nijerya gibi Batı Afrika ülkelerinde meydana gelen sel felaketlerinden 300.000 kişinin etkilendiğini belirtti. 

Zambiya ise son 40 yılın en kötü kuraklığını yaşadı ve yaklaşık 6 milyon kişi bu durumdan olumsuz etkilendi. WMO, bu tür aşırı hava olaylarının kıtada gıda güvenliği üzerinde büyük etkiler yarattığını vurguladı.

Raporda, Afrika ülkelerinin aşırı iklim olaylarına karşı mücadelede gayri safi yurtiçi hasılalarının (GSYİH) %2 ila %5'ini kaybettiği, bazı ülkelerin ise bütçelerinin %9'una kadarını bu amaçla yeniden tahsis ettiği ifade edildi. 

WMO, yeterli önlemler alınmazsa, 2030 yılına kadar 118 milyon Afrikalının kuraklık, sel ve aşırı sıcaklardan etkilenebileceğini ve bu durumun yoksullukla mücadele çabalarına ek bir yük getireceğini öngörüyor.

Örgüt, Afrika'da meteorolojik hizmetlere ve erken uyarı sistemlerine yatırım yapılması gerektiğini vurgulayarak, kıtanın sadece %40'ının erken uyarı sistemlerine erişimi olduğunu, bunun dünya genelindeki en düşük oranlardan biri olduğunu belirtti.