BM: Somali kıtlığın pençesinde
Birleşmiş Milletler’e göre aralık ayına kadar Somali nüfusunun en az yüzde 41’i akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalacak.
Birleşmiş Milletler’e göre aralık ayına kadar Somali nüfusunun en az yüzde 41’i akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalacak.
Somali’deki durum endişeleri arttırıyor. BM İnsan İşler Koordinasyon Bürosu, Somali nüfusunun yüzde 41’inin akut gıda güvensizliği yaşandığını belirtiyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün Somali Temsilcisi Etienne Peterschmitt, "Harekete geçmek için kıtlık ilanı beklemememiz gerekiyor, çünkü o zaman çok geç olacak” diye uyardı.
Peterschmitt, “2011’den bu yana, kıtlık durumu ve kıtlık ilanı ile karşı karşıya kaldığımızda bulunduğumuzda, kıtlık ilan edildiği vakit 260.000 kişinin yarısının aslında ölmüş olduğunu biliyoruz” dedi.
Ülkede bir yıla yakın bir süredir yaşanan kuraklık durumu giderek ağırlaştırıyor.
Çok sayıda Somalilinin temiz su ve sanitasyona erişimi yok, bu da kolera ve kızamık gibi hastalık riskini artırıyor.
Etienne Peterschmitt, “Mevcut kuraklık, son 40 yılda karşılaştığımız en kötüsüdür. Yaklaşık 7,8 milyon kişiyi etkiliyor. Olayları bir perspektife oturtmak gerekirse, bu Somali nüfusunun yaklaşık yarısını temsil ediyor. Ülkenin yüzde 90'ı aşırı kuraklıkla karşı karşıya bulunuyor” dedi.
Ağustos ayında kuraklık nedeniyle 100 bine yakın kişi ülke içindeki kamplara göç etmek zorunda kaldı. Bu kamplarda göçmenler hijyen ve güvenlikten yoksun bulunuyor.
Birleşmiş Milletler, Somali’nin bu alarm verici duruma karşı koyabilmesi için yardımların artması gerektiğini kaydediyor.
Somali’de onlarca yıldır kuraklık sorunu yaşansa da küresel ısınma ile birlikte kuraklık dönemleri arttı. Bu durum çok sayıda hayvanın ölümüne ve insanların açlığa sürüklenmesine yol açtı.