Brezilya Amazonları'ndaki ormansızlaşma önemli ölçüde azaldı

Brezilya’da Lula hükümetinin politikaları sonucunda Amazonları'ndaki ormansızlaşma 2023 yılında önemli ölçüde azaltıldı. Ancak dünyadaki biyolojik çeşitliliğin yüzde 5'ine ev sahipliği yapan Cerrado ekosistemi, bitki örtüsünde rekor kayıplar yaşadı.

Folha de São Paulo gazatesine göre, "Başkan Lula'nın üçüncü döneminin ilk yılına Amazon'daki ormansızlaşmada önemli bir düşüş damgasını vurdu" diyor.

5 Ocak Cuma günü yayınlanan remi verilere göre geçen yıl 5,152 km2 Amazon ormanı yok edildi. Bu oran 2022 yılına kıyasla yüzde 50'lik bir düşüşü temsil ediyor.

Brezilya'da yayınlanan gazete, aşırı sağcı çevre düşmanı eski başkan Jair Bolsonaro döneminde dünyanın en büyük tropik ormanındaki ormansızlaşmanın boyutlarına dikkat çekerken, yaşanan düşüşün Lula hükümetinin “çevre alanındaki en büyük zaferi olduğunu" belirtiyor.

Gazete, Cumhurbaşkanı Luiz Inácio Lula da Silva’nın  “görevdeki ilk haftasında, bölgedeki çevre suçlarıyla mücadele önlemlerinin temelini oluşturan Amazon'da Ormansızlaşmanın Önlenmesi ve Kontrolü Eylem Planı'nı (PPCDAM) yeniden yürürlüğe koyduğuna" dikkat çekiyor.

Öte yandan, Amazon'un güneyinde yer alan olağanüstü biyolojik çeşitliliğe sahip bir ekosistem olan Cerrado savanasındaki durum, 2022 yılına kıyasla yüzde 43'lük bir artışla 7,828.2 km²'lik bitki örtüsü kaybederek, önemli ölçüde kötüleşti.

Cerrado, Brezilya topraklarının yüzde 23’ünü kaplıyor. Gazeteye göre bu, "son beş yılda ilk kez Cerrado'nun ormansızlaştırılan alanının Amazon’daki kayıplardan daha fazla olduğunu” belirtti. Amazon ormanları Brezilya’nın yaklaşık yarısını kaplıyor.

Brezilya'daki ormansızlaşma, Brezilya ekonomisinin temel direklerinden biri olan tarım ticaretiyle yakından bağlantılı olarak değerlendiriliyor. Bazı çevre dernekleri Lula hükümetini, Amazon'u savunmaya daha fazla odaklanmak için Cerrado'yu ekonomik aktörlere terk etmekle suçluyor.

Ancak Folha de São Paulo, Cerrado'yu savunmanın daha zor olduğunu, çünkü korunan alanları oluşturan koruma bölgeleri ve yerli toprakların Amazon'un yüzde 54,3'ünü temsil ettiğini, ancak bölgenin çoğunluğunu oluşturan Brezilya savanasının yalnızca yüzde 12'sini temsil ettiğini belirtiyor. Bu yüzde 12’lik alanın yüzde 67’si ise özel mülk sahiplerinin elinde bulunuyor.