Brezilya’da sel felaketlerinden sonra ‘şiddetli’ kuraklık tehlikesi

Brezilya Çevre Bakanı, geçen ay ülkenin güneyinde yaşanan eşi benzeri görülmemiş sel felaketinin ardından, aynı bölge ile Amazon ve Pantanal gibi biyolojik çeşitliliğin korunduğu alanların "şiddetli" bir kuraklıkla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

AMAZON'DA KURAKLIK

Bakan Marina Silva, Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın da katıldığı resmi bir törende yaptığı açıklamada "Şiddetli yağmurların ardından muhtemelen Amazon ve Pantanal'da kuraklık yaşayacağız" dedi.

Bakan, bu kurak dönemlere genellikle "korkunç orman yangınlarının" eşlik ettiğine dikkat çekti.

Bakan ayrıca şu anda Brezilya'nın kuzeydoğusundaki yarı kurak Caatinga bölgesinde devam eden ve 170'den fazla kişinin ölümüne neden olan sellerin vurduğu ülkenin güneyinde yaşanacak olan "şiddetli kuraklığa" da atıfta bulundu.

Lula da Silva, bu aşırı iklim olaylarının "El Niño gibi meteorolojik olayların ve iklim değişikliğinin yoğunlaşmasının bir kombinasyonundan" kaynaklandığını belirtti. 

Dünya Çevre Günü münasebetiyle Başkan Lula Brezilya'da çevrenin korunmasını güçlendirmeyi amaçlayan 14 kararnameyi imzaladı.

Bunlardan biri federal hükümet ile dünyanın en büyük sulak alanı olan Amazon ve Pantanal'a ev sahipliği yapan eyaletler arasında orman yangınlarının önlenmesi ve kontrolü için ortak bir politika oluşturulmasına yönelik bir anlaşma olarak önem kazanıyor.

Brezilya Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nün (INPE) uydu görüntülerine göre Brezilya'da Ocak ayında 17 binden fazla orman yangını kaydedilerek bir rekora imza atıldı.

Bakan Marina Silva, Lula'nın ilk iki döneminin (2003-2010) büyük bir kısmında görev yaptığı bakanlığın başına Ocak 2023'te geçti.

Solcu başkanın üçüncü döneminin (2023) ilk yılında, aşırı sağcı selefi Jair Bolsonaro döneminde hızla artan Amazon'daki ormansızlaşma yarı yarıya azaldı.

Bununla birlikte, Amazon'un güneyindeki biyolojik çeşitlilik açısından zengin savan olan Cerrado'da ormansızlaşma %43'ten fazla arttı.

Ancak Çarşamba günü Marina Silva, Cerrado'daki ormansızlaşmanın Ocak ve Mayıs ayları arasında geçen yılın aynı dönemine göre %12,9 oranında düşmesiyle bir "dönüm noktasının" başladığını duyurdu.