‘CO2’den çok metan gazının artışına önem verilmeli’

Earth System Science Data adlı dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, atmosferdeki en tehlikeli gazların başında olan metan gazının artış hızı son yıllarda kat kat daha fazla ve küresel ısınmaya karşı mücadeleyi zora sokacak düzeyde.

15 ülkeden 80 bilim insanının katıldığı araştırmaya göre, 2000-2006 yılları arasında artış hızında yavaşlama kaydedilen atmosferdeki metan gazı 2007 yılından sonra ciddi artış gösterdi. 2007’den sonra atmosferdeki metan gazı 10 kat hızlı artmaya başladı.

CO2’DEN DAHA TEHLİKELİ

Halen küresel ısınmaya yol açan sera etkili gazlar arasında metan gazının payının yüzde 20 civarında olduğuna dikkat çekilen araştırmada, karbondioksit (CO2) gibi metan gazının azaltılması gerektiğinin altı çizildi.

Metan gazının CO2’ye oranla daha zararlı olduğu hatırlatılan araştırmada, iklimsel değişikliklere karşı çabaların metan gazı nedeniyle başarısız olabileceği uyarısı yapıldı.

Halen atmosfere salınan gazların yüzde 60’ının insan kaynaklı olduğuna değinilen araştırmada, bunun yüzde 36’sının ise tarımsal aktiviteler ile çöplerin işlenmesinden oluştuğu belirtildi. Araştırmada buna örnek olarak dünya üzerindeki canlı hayvan tüketimi gösterilirken, 1994 yılında 1,3 milyar olan canlı hayvan sayısının günümüzde 1,5 milyarı bulduğu dile getirildi.

KÜRESEL ISINMANIN ÖNLENMESİ İÇİN AZALTILMASI ÖNEMLİ

Araştırmada, atmosfere salınan metan gazının beşte birinin ise gaz, petrol ve kömür kaynaklı olduğu ve bu tüketimin azaltılması gerektiğine işaret edildi. Uzmanlar, 2000 yılından bu yana dünyanın iki büyük ekonomisi ABD ve Çin’de artan kömür tüketimine karşı da uyarıda bulunuldu.

Geniş kapsamlı araştırmada, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından önemle üzerinde durulan küresel ısınmanın durdurulması çalışmalarında karbondioksitin yanı sıra metan gazının azaltılmasına önem verilmesi de istendi.