CO2 salınımları bulutları yok edecek; ısınma artacak
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, karbondioksit salınımlarının katlanması halinde ‘alçak bulutların’ yok olması ve küresel ısınmanın hızlanması kaçınılmaz hale gelecek.
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, karbondioksit salınımlarının katlanması halinde ‘alçak bulutların’ yok olması ve küresel ısınmanın hızlanması kaçınılmaz hale gelecek.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’ya bağlı Jet Propulsion Laboratary tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları, Nature Geoscience dergisinde yayınlandı.
Araştırmada, ‘Alçak bulutlar’ olarak adlandırılan ve yerden 500 metre ile 3 kilometre kadar yükseklikte bulunan ‘Stratocumulus’ adlı bulutların güneş ışınlarının doğrudan yansımasının engellenmesindeki rolleri hatırlatıldı. Bu bulutların yeryüzünden daha yüksekte olan bulutlara oranla çok düşük oranda karbondioksit (CO2) barındırdıklarına dikkat çekilen araştırmada, dünyadaki CO2 salınımlarının artması halinde bu tür bulutların yok olacağı uyarısına yer verildi.
Araştırmaya göre, bulutlardaki partikül oranlarının 1200 ppm olması halinde yok olmaları kaçınılmaz iken, söz konusu felaketi tetikleyecek olan ise mevcut ortalama partikül oranının 3 katına çıkacak olması. Halen bu oran 400 ppm civarında.
Araştırmada, CO2 artışlarının durdurulamaması halinde dünyayı güneşin zararlı ışınlarından koruyan ve ısının olduğu gibi dünyaya yansımasını engelleyen bulutların yok olacağına işaret edildi.
NASA’ya bağlı merkezin araştırmasını yorumlayan Melbourne Üniversitesi’nden Malte Meinshausen’a göre, karbondioksit salınımlarının mevcut hızıyla devam etmesi halinde söz konusu bulutların yok olması önümüzdeki 100 yıl içinde gerçekleşecek. Ancak Fransız uzman François Marie Bréon’a göre, bu süreç en az 300 yılı bulabilir.
Bréon, ayrıca sera etkili gaz salınımlarını azaltmaya dönük politikalar ve yatırımlar sayesinde NASA’nın araştırmasında belirtilen tehlike geciktirilebilir.