Ceres gezegeni üzerindeki Occator Krateri’de yer alan 130 kadar beyaz lekeli bölgenin incelendiği çalışmada, bu bölgelerin kimyasal bileşimine odaklandı.
İnfrarot analizleriyle yapılan çalışmada, tespit edilen açık renk leke şekillerin büyük oranda sodyum karbonattan oluşurken, küçük miktarlarda silikat mineralleri ve anonyum karbonatın olduğu da tespit edildi.
Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Occator Krateri Güneş Sistemi’ndeki en büyük sodyum karbonat miktarına sahip iken, daha önce yapılan araştırmalarda olduğu gibi tuzun bu kraterin oluşumunda oynadığı rolün teyit edildiğine dikkat çekildi.
Kraterin yüzeyindeki karbonatların cüce gezegenin iç kısımlarından suya katılarak yukarıya doğru çıktığı belirtilen araştırmada, Ceres’in yüzeyindeki suların stabil olmadığı ve derhal kaynadığı bilgisi de paylaşıldı.
Araştırmaya göre, daha önce sanılanın aksine Ceres gezegeninin yüzeyinin hemen altındaki kısmında su oranının en fazla yüzde 30 ila 40 oranında suya sahip olduğu savunulurken, taş ve tuz oranının ise oldukça yüksek olduğu vurgulandı.