Danimarka yakıtla çalışan otomobil satışını yasaklıyor

Bisiklet ülkesi olarak tanınan Danimarka, 2030 yılında benzin ve dizel ile çalışan otomobil satışını yasaklayacağını açıkladı.

Başbakan Lars Løkke, parlamento açılışında yaptığı konuşmada “12 yıl içerisinde, sadece 12 yıl içerisinde, yeni benzin ve dizel otomobillerin satışını yasaklamak istiyoruz” dedi.

DANİMARKA DÜNYAYA MESAJ YOLLUYOR

Dünyanı daha yeşil bir yöne çeken öncü bir Danimarka istediğini belirten Başbakan, Avrupa Birliği, otomobil sanayisi ve dünyanın geri kalanına açık bir sinyal gönderdiklerini kaydetti.

Danimarka, küresel ısınma ile mücadele kapsamında, 2050 yılında fosil enerjide nötr hale gelmek istiyor. İskandinav krallığı Danimarka’da 1980 ile 2015 yılları arasında karbon emisyonları yüzde 38 oranında azaldı.

Yakıtla çalışan otomobillerin yasaklanması ile birlikte Danimarka, Eylül ayında benzer bir tedbir açıklayan İzlanda’ya katılmış oldu.

NORVEÇ’TE 2025’TE SIFIR EMİSYONLU ARACA GEÇİLECEK

Batı Avrupa’nın temel hidrokarbon üreticisi ve elektrikli araç şampiyonu Norveç, 2025 yılından itibaren sadece sıfır emisyonlu yeni otomobillerin satışına izin vermeyi hedef olarak önüne koydu. Ancak diğer modelleri resmi olarak yasaklamadı.

Yol ulaşımı üzerine Bilgi Konseyi’ne göre Norveç’te Eylül ayı itibariyle elektrikli otomobiller yeni plaka takılan araçların yüzde 45.3’ünü temsil ediyor.

2024’TE PARİS’TE DİZEL OTOMOBİL YASAK

Fransa 2040 yılına kadar yeni yakıtlı (termik) otomobillerin satışını yasaklamayı planlıyor. Başkent Paris ise 2024 yılında dizelle çalışan otomobilleri tamamen yasaklayacağını açıkladı.

BİRLEŞİK KRALILIK 2040’TA YASAKLAYACAK

Birleşik Krallık da 2040 yılına kadar dizel veya benzinle çalışan yeni otomobil ve konvansiyonel kamyonet satışını yasaklamayı öngörüyor.