‘Deniz büyük bir devrimciydi’
Deniz Gezmiş’i Suruç’a bağlı Kersan (Fıstıklı) köyündeki evinde misafir eden Mustafa Ceylan, o günlere ilişkin anılarını anlattı.
Deniz Gezmiş’i Suruç’a bağlı Kersan (Fıstıklı) köyündeki evinde misafir eden Mustafa Ceylan, o günlere ilişkin anılarını anlattı.
Türkiye 68 gençlik hareketinin önderlerinden, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu THKO kurucusu ve önderi Deniz Gezmiş ve arkadaşları Türkiye devrimci mücadele geleneğinin kıvılcımı olarak devrimci mücadele tarihinde yerlerini aldı. Anıları ve mücadelesi Türkiye ve Kürdistan’da büyüyen devrimci mücadeleye bugün hala ışık tutan Deniz’in Filistin direnişine katıldıktan sonra Türkiye dönüşünde güzergah olarak kullandığı Kürdistan’da misafir olduğu köy de o günlere tanıklık edenler bugün halen Deniz’i büyük bir sevgi ve minnetle anıyor.
Urfa’nın Suruç ilçesine bağlı Kersan köyünü geçiş güzergahı olarak kullanan Deniz’i evinde misafir eden Mustafa amca ve köy de yaşayan diğer tanıklar Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın 12 Mart cuntası tarafından idam edilmelerinin 45 yıldönümü arifesinde o günlere ilişkin anılarını ANF’ye anlattı.
‘DENİZ GEZMİŞ’İN BÜYÜK BİR DEVRİMCİ OLDUĞUNU DUYMUŞTUK’
Deniz Gezmiş’i evinde misafir eden Mustafa Ceylan ile görüşmek için yaşadığı köy olan Kersan’a gidiyoruz. Mustafa amca’yı tabakasından tütün alıp sigara sararken buluyoruz. İçeri geçip sohbete başlıyoruz, Mustafa amca en önce o günlerde Deniz Gezmiş’in siyasi fikirlerini tam olarak bilmedikleri için kendisine siyasi bir bağlılıklarının olmadığını belirtiyor ve ekliyor “Ancak büyük bir devrimci olduğunu biliyorduk. Deniz’in ismi Kürdistan’a kadar gelmişti, kendisine büyük bir saygı duyuyordukç”
‘DENİZ İLE HALAYA DURDUK’
Mustafa amca Deniz’i görüşme yaptığımız oda da misafir ettiğini söylüyor ve ardından oturduğu yeri gösteriyor. Mustafa amca Deniz Gezmiş’in misafirlik sırasında oda da oturduğu yere geçerek Deniz’i nasıl misafir ettiğini anlatmaya başlıyor: “1969 yılı idi, evde değildim, bizim köyde bir bekçi Mehmet vardı, o motorsikleti ile gelerek ‘Misafirin var’ dedi. Bekçi Mehmeti yanıma alarak eve döndüm, eve geldiğimde daha önce de ziyaretime gelen, Malatya’dan dönemin devrimci gençlerinden Mehmet Yıldırım ve yanında tanımadığım bir kişiyi gördüm. Bu kişinin Deniz olduğunu bilmiyordum. Üstünde bir şalvar ve başında bir şapka vardı.”
Mustafa amca, Deniz’in pek konuşmadığını ve Mehmet Yıldırım’ın da kendisine Deniz konusunda bir şey anlatmadığını belirtiyor. Mustafa amca ‘Uzun ince dal gibi bir gençti, Deniz Gezmiş’in ismini çok duymuştuk ama onun Deniz Gezmiş olduğunu bilmiyorduk” diye devam ediyor.
Gece olunca Deniz’le sohbet ettiklerini ancak Deniz’in kendisine dair bir şey anlatmadığını sadece günlük konular da köy yaşamına dair sorular sorduğunu belirten Mustafa amca, “Zaten biz de devrimcilere onlar anlatmadıkça pek bir şey sormazdık, o anlatmayınca ben de pek üstelemedim” diyor.
‘DENİZ GEZMİŞ OLDUĞUNU GİDİNCE ÖĞRENDİK’
Ertesi gün Deniz’i köyden ayrıldığını belirten Mustafa amca, Deniz’i aracı ile Urfa-Antep karayoluna kadar götürdüğünü ve Deniz’in buradan Antep’e gideceğini kendisine aktardığını söyledi. Mustafa amca, ertesi gün köye bir kez daha gelen Mehmet Yıldırım’a “Dün akşam bize misafir olan kişi kimdi?“ diye sorunca, Yıldırım’ın kendisine “Size gelen kişi Deniz Gezmiş’ti, biz size söylemek istemedik” dediğini ve misafirinin Deniz Gezmiş, olduğunu bu şekilde öğrendiğini kaydediyor.
‘DENİZ’İN İDAMINI ÖĞRENİNCE ÇOK ÜZÜLDÜK’
Mustafa amca, Deniz Gezmiş’in daha sonra 12 Mart cuntası tarafından iki arkadaşı ile birlikte idam edildiğini öğrendiklerini ve çok üzüldüklerini söylüyor. Denizlerin idamından sonra 70’li yılların sonuna doğru köylerine Apocuların gelmeye başladığını belirten Mustafa amca, kendilerinin de Apocu mücadele içerisinde yer aldıklarını ifade ediyor. Oğlu Erdal Ceylan’ın 1994 yılında gerilla saflarına katıldığını ve 97 yılında Güney Kürdistan’da şehit olduğunu kaydeden Mustafa amca, Kürdistan halkının mücadelesinin Deniz ve arkadaşlarının mücadelesinin devamı olduğunu belirtti.
‘DENİZ’İ MİSAFİR ETTİĞİMİZ İÇİN GURURLUYUZ’
Köyün yaşlılarından 85 yaşındaki Nebi Gümüş’de Deniz Gezmiş’i köylerinde, evlerinde misafir ettikleri için gururlu olduklarını söyledi. “Deniz ve arkadaşlarının mücadelesi o günlerde herkesin dilindeydi” diyen Nebi amca, daha sonra GEzmiş ve arkadaşlarının idamını öğrendiklerini ve bunun kendileri için büyük bir üzüntü kaynağı olduğunu ifade ediyor. Deniz Gezmiş’in düşüncelerini fazla bilmediklerini ama Kürt halkının haklarını da esas alan bir mücadele yürüttüğünü bildiklerini belirten Nebi amca, Deniz’i ve arkadaşlarını idam edilişlerinin 45. yıldönümünde minnetle andıklarını dile getirdi.
‘DENİZ’İN KÖYÜMÜZDEN GEÇTİĞİNİ SONRADAN ÖĞRENDİK’
Deniz Gezmiş’in köylerinde misafir olmasının kendilerine büyük bir sorumluluk yüklediğini belirten köylülerden Mehmet Ceylan, Deniz Gezmiş ve mücadelesinin bugün Kürt halkı tarafından sürdürüldüğünü belirtti. Deniz’in adalet ve özgürlük aradığını ve bu uğurda yaşamını yitirdiğini söyleyen Ceylan, Kürt halkının da bugün Deniz ve arkadaşlarının idealleri için mücadeleyi büyüttüğünü ve sürdürdüğünü ifade etti.