Pazar günü yayınlanan 2022'de Küresel İklimin Geçici Durumu raporunda sert bir uyarıda bulunan Dünya Meteoroloji Örgütü'ne (WMO) göre, deniz seviyeleri Ocak 2020'den bu yana ortalama 10 milimetre yükseldi ve bu yıl yeni bir rekor seviyeye ulaştı.
WMO, iklim değişikliği ve etkileri hakkında "son sekiz yılın kayıtlara geçen en sıcak sekiz yıl olma yolunda ilerlediği" de dahil olmak üzere bir dizi çarpıcı gerçek tespit etti.
Ancak en endişe verici bulgular, deniz seviyesinin yükselmesiyle ilgili olanlar olabilir; zira okyanusun yaklaşması, büyük kıyı nüfus merkezlerini daha güçlü fırtınalar, daha yüksek fırtına dalgaları ve sellerle tehdit ediyor.
WMO raporunda "Deniz seviyesinin yükselme hızı 1993'ten bu yana iki katına çıktı. Sadece son iki buçuk yıl, uydu ölçümlerinin yaklaşık 30 yıl önce başlamasından bu yana deniz seviyesindeki genel yükselişin yüzde 10'unu oluşturuyor" ifadeleri yer aldı.
Deniz seviyesindeki yükselişin hızlanmasının başlıca nedenlerinden biri buzulların erimesi. Rapora göre "2022 yılı Avrupa Alpleri'ndeki buzullar için son derece ağır bir yıl oldu ve ilk belirtiler rekor düzeyde erimeye işaret ediyor. Grönland buz tabakası üst üste 26. kez kütle kaybetti ve Eylül ayında ilk kez buraya (kar yerine) yağmur yağdı."
Okyanuslar eriyen buzullar ve kutup buzulları nedeniyle yükselirken, daha fazla ısı emerek hacimlerinin daha da genişlemesine neden oldukları için de ısınıyorlar. Okyanus sıcaklıkları 2021 yılında (verilerin mevcut olduğu en son yıl) rekor seviyelere ulaştı. Daha sıcak okyanuslar ekosistem üzerinde mercanların ağarması ve balık popülasyonlarının azalması gibi bir dizi etkiye yol açıyor. Ayrıca, kısa süre önce Porto Riko'yu 30 inç yağmurla harap eden, toprak kaymalarına, nehirlerin taşmasına ve yaygın elektrik kesintilerine neden olan Fiona Kasırgası gibi daha güçlü fırtınalara da güç veriyor.