Doğa olayı El Niño başladı, rekor sıcaklar bekleniyor

Dünyada genel olarak hava sıcaklıklarının artışı ile izah edilen doğa olayı El Niño, resmi olarak başladı. Gelecek aylarda rekor sıcaklar bekleniyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), doğa olayı El Niño’nun resmen başladığını belirtti.

El Niño, ekvatoral Pasifik Okyanusu'nda normalden daha yüksek yüzey sıcaklıklarıyla karakterize edilen bir fenomen olarak tanımlanıyor. Bu doğa olayı, tüm gezegen üzerinde sonuçlar yaratıyor.

NOAA’da iklim bilimci Michelle L'Heureux yaptığı yazılı açıklamada El Niño’nun dünyanın bazı bölgelerinde “rekor düzeyde sıcaklıklara yol açabileceğini” belirtti.

Mayıs ayında Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2023-2027 döneminin, El Niño ve gaz emisyonlarının neden olduğu küresel ısınmanın birleşik etkisi altında, Dünya üzerinde kaydedilen en sıcak dönem olacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

El Nino yaklaşık olarak her iki ila yedi yılda bir meydana geliyor. İklim bilimciler birkaç aydır, El Niño’nun bu yıl gelişeceğini tahmin ediyordu. Son üç yıldır, El Niño’ya göre ters etki yaratan La Niña fenomeni nedeniyle sıcaklıklarda düşüş yaşanıyordu.

Michelle L'Heureux, "Gücüne bağlı olarak El Niño, dünyanın belirli bölgelerinde şiddetli yağış veya kuraklık riskini artırmak gibi bir dizi sonuca neden olabilir” dedi.

İklim bilimci, "İklim değişikliği, El Niño ile ilgili bazı etkileri şiddetlendirebilir veya azaltabilir" diye ekledi.

NOAA'ya göre, El Niño genel olarak Atlantik'teki kasırga faaliyetini hafifletme eğiliminde, ancak Pasifik'teki kasırga faaliyetini ise destekliyor.