Doğal afetler Avrupa'da mülteciliğe yol açmaya başladı

BM, önümüzdeki 25 yıl içinde dünyada yaklaşık 200 milyon iklim mültecisi olacağını öngörürken, Avrupa'da bu konuda bir istisna olmayacak.

Avrupa’da mevcut durumda yer değiştirmeler bölge içerisinde sınırlı kalıyor. Ancak uzun vadede tüm şehirler yer değiştirebilir.

Uluslararası Ülke İçinde Yerinden Edilmeleri İzleme Merkezi, son raporunda İspanya'yı 2022 yılı için listenin başında gösteriyor. Ülke içinde 300 binden fazla kişi iklimsel nedenlerle ikamet yerlerini değiştirdi.

Ülkenin güneyindeki Extremadura'da organik narenciye ve sebze yetiştiriciliği yapan Javier Garcia Berrocal, kuraklıktan kaçarak kuzeye, Cantabria'ya taşınmaya karar verdi. Bu kararı almasında, yazlık sebze bahçesinde yağışların ve verimin düşmesi etkili olmuş.

Pazartesi günü İsviçre medyası RTS’deki La Matinale programına konuşan Berrecal, "Üretim bazen sıfırdı ya da yetersizdi" dedi. Sulama için su mevcut olsa bile, "sıcaklık o kadar aşırı ki ağaçların acı çektiğini görebiliyorsunuz" diyen Berrocal’a göre, bu durum son üç yılda daha da kötüleşti.

Fransa ülke içinde yerinden edilmelerden en çok etkilenen ülkelerden biri oldu. Radio France'a konuşan Brigitte Passebosc'a göre, Pas-de-Calais'de iki ay içinde ikinci kez yaşanan büyük sel felaketinin ardından bazı insanlar taşınmayı düşünüyor.

Küçük bir kasaba olan Saint-Etienne-au-Mont'un belediye başkanı Brigitte Passebosc, bölge sakinlerinin su yollarından mümkün olduğunca uzaklaşmak istediklerini ancak belediyenin "nispeten geniş bir kırmızı bölgeden etkilendiğini" belirtiyor.

Kıyı şeritleri iklim değişikliğinin sonuçlarına karşı özellikle savunmasız durumda. İsviçreli iklimbilimci ve IPCC üyesi Sonia Seneviratne, yükselen deniz seviyelerinin yanı sıra aşırı yağışlardan da etkilendiklerini belirtiyor. RTS'ye konuşan Seneviratne, "Bu iki etki birleştiğinde sel riskini artırıyor" diyor.

Bordeaux yakınlarındaki Lacanau'da Atlantik'in 2050 yılına kadar 50 metreden fazla yükselmesi bekleniyor. Sonuç olarak yetkililer binden fazla evi ve yüzlerce iş yerini iç kesimlere taşımayı planlıyor.

Göç ve çevre konularında uzmanlaşmış bir araştırmacı ve siyaset bilimci olan François Gemenne, bu uygulamanın özellikle Güneydoğu Asya'da zaten yaygın olduğunu belirtiyor. Endonezya'da Borneo adasında yeni bir başkent olan Nusantara'nın kurulmasını örnek gösteriyor.

Avrupa'da ise iklim mültecilerini tanımlayan yasal bir çerçeve yok. François Gemenne Uluslararası düzeyde, Nansen Girişimi'nin koruma gündeminin 2015’te 110 hükümet tarafından kabul edildiğine dikkat çekiyor.

Siyaset bilimci Pazartesi günü La Matinale'de yaptığı açıklamada, bu önlemlerin hiçbir şekilde "bağlayıcı" olmadığını ve "devletlerin bunları uygun gördükleri şekilde uyguladıklarını" belirtti.

Uzun vadede, Avrupa'da seyahat eden insan sayısının yerel ekonomileri istikrarsızlaştırabileceği ve eşitsizlikleri arttırabileceği belirtiliyor.