DTK Sağlık Komisyonu kongre kararları

DTK Sağlık Komisyonu kongre kararları

Gerçekleştirdikleri 1. Olağan Sağlık Kongresi’nin sonuçlarını açıklayana DTK Sosyal Politikalar Komisyonu ve Sağlık Meclisi, hiyerarşik planlama yerine yerele dayalı bir kadın sağlık hareketinin geliştirilmesini kendilerine görev edindiklerini belirtti.

DTK Sosyal Politikalar Komisyonu ve Sağlık Meclisi, 26-27 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdiği 1. Olağan Sağlık Kongresi’nin sonuçlarını açıkladı. Kongre Paris’te 9 Ocak günü katledilen Kürt kadın siyasetçiler, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şalemez’e adandı.

2010 Sağlık Kurultayı’ndaki ilke ve çalışma esasları taslağı üzerinde öneriler alınarak bazı madde değişikliklerinin oylanarak kabul edildiği kongrenin sonuçlarını açıklayan DTK, “Günümüzde gelinen noktada endüstriyalizm ve kapitalist modernite yaşamın hemen her alanını olumsuz etkileyip sağlıksızlığı neredeyse bir salgın haline getirirken en çokta ekosistemin tahrip olmasına sebep olmakta ve dolayısıyla doğanın, toplumun ve bireyin özgürlüğünü kısıtlamaktadır” dedi.

İktidarların yıllardır sürdürdüğü sömürgecilik politikaları doğrultusunda geliştirmiş oldukları asimilasyon, savaş, soykırım, göç gibi nedenlerle başta Kürt halkı olmak üzere bölgede yaşayan tüm halkların ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıktığına dikkat çekilen açıklamada, “Halkları ve insanları nesneleştiren Kapitalist Modernite sağlık alanındaki uygulamaları ile hem kendini yeniden üretmekte hem de kendi beslediği tıbba bağımlılık oluşturmaktadır” ifadesi kullanıldı.

“Erkek egemen, profesyonelliğe dayalı, toplum ve doğa karşıtı, tıp endüstrisinin boyunduruğuna hapsolmuş, metalaştırılmış bu anlayıştan kurtuluş için; doğayla barışık, geleneği hor gören değil, onunla sentez oluşturan, hiyerarşik planlama yerine yerele dayalı bir kadın sağlık hareketinin geliştirilmesi DTK Sağlık Meclisi’nin görevidir” denilen açıklamada, kongrede yürütülen tartışmalar sonucu alınan kararlar ise şöyle açıklandı:

“-Sağlık kaynaklarının daha eşitlikçi bir dağılıma kavuşturularak, Herkesin; konut sağlığı, eğitim, kültür, beslenme, coğrafi konumu, çevresel etkenler ile sağlık hizmetlerine eşit olarak yararlanmalıdır. Sağlıkta Bölgeler Arası Eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır. Sağlık alanında yaşanan Eşitsizlikleri teşhir etmeye ve giderilmesi yönünde çalışma yapılması kararlaştırılmıştır.

ANADİLDE SAĞLIK HİZMETİ

-Anadilinde sağlık hizmeti vermenin, sağlığa erişimi kolaylaştıracağı, daha nitelikli bir sağlık hizmeti almasını sağlayacaktır. Hasta ile sağlıkçılara arasında tercüman kullanmanın beraberinde ciddi eksiklikler ve yanlışlıkları getirdiği, hasta mahremiyetine engel olması nedeniyle uygun değildir. Bu nedenle sağlık hizmeti Anadilinde sunulmalıdır.

-Ağırlaştırılmış biçimiyle 14 yıldır İmralı cezaevinde ve Türkiye cezaevlerinde uygulan tecrittin fiziksel ve ruhsal olarak insan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Tecridin oluşturduğu olumsuzlukları araştırmak üzere insan hakları ve sağlık örgütleri başta olmak üzere duyarlı kurumlardan oluşan bağımsız bir heyetin İmralı’ya giderek, burada incelemelerde bulunmak üzere ilgili mercilere başvurulması, Cezaevleri üzerinde uygulanan tecrit bir an önce kaldırılması için çalışma yürütülmesi kararlaştırılmıştır.

JİNEOLOJİ ARAŞTIRILACAK

-DTK Sağlık Meclisi’nden bir komisyonun kurularak Jineloji kavramının araştırılıp, tartışılması ve bu komisyonun yerelde kurulan diğer jineoloji komisyonlarıyla ortak çalışma yürütülmesi kararlaştırılmıştır.

-Koruyucu sağlık hizmetlerinin yapılabilmesi için yerellerde kurulan komün meclis tipi örgütlenmelerinin pratik ayağını oluşturan sağlık merkezlerinin, belediyeler tarafından kurulması,  Kurulan bu sağlık merkezlerinin yaptıkları hizmetleri ve sağlığa ilişkin eğitimin halka aktarılması kararlaştırılmıştır.

SAĞLIK EĞİTİMLERİ

-Sağlık eğitimlerinin her aşaması bir bütün olarak (Sağlık Meslek Liseleri, Sağlık Yüksek Okulları, Sağlık Fakülteleri ve uzmanlıklar) anadilinde verilmesi için alt yapıya yönelik çalışmalar yürütülmesi kararlaştırılmıştır.

-Öğrencilere yönelik, Sağlığa dair tartışmaların olacağı okullar tarzında sağlık eğitimlerinin yapılması kararlaştırılmıştır.

-DTK Sağlık meclisi bünyesinde, ekoloji ve yerel yönetimler komisyonları ile eşgüdüm içinde çalışacak, Kent ve kır bilgisini ekoloji açısından derleyecek, suyun metalaştırılması, orman, mera ekosistemleri, sulak alanlar, tarım alanları korunmasına ve sermayenin bu alanları kullanılmasına önlenmeye ilişkin çalışmaya yürütecek ekoloji ve sağlık komisyonu oluşturulması kararlaştırılmıştır.

ROJAVA'DA İNCELEMELER YAPILACAK

-Sağlığın toplumsallaştırılması ve toplumun sağlık düzeyinin iyileştirilmesi, toplumun kendi kendine sağlıklı olma-olabilme algısını ve bilgisini toplumla birlikte üretmek ve amatör sağlıkçıların yetiştirilmesi amacı ile sağlık akademilerinin oluşturulması kararlaştırılmıştır

-Batı Kürdistan  (Rojava) bölgesinde yaşanan savaş nedeniyle sağlık alanındaki eksikliklerin, halkın ihtiyaçların tespit etmek ve ihtiyaçların temin edilmesi için çalışmaların yürütmek üzere Batı Kürdistan  (Rojava) bölgesine incelemelerde bulunmak üzere bir komisyon kurulması kararlaştırılmıştır.

KÜRTÇE TIP SÖZLÜĞÜ

-Kürtçe tıbbi kavramlarını ve Kürtçe Tıp sözlüğü oluşturmak, Kürtçe tıp terimlerine ilişkin dilbilimcilerle ortak çalışma yürütecek bir komisyonun oluşturulması kararlaştırılmıştır.

-Dünya Sağlık örgütünün yapmış olduğu sağlık tanımını yetersiz bulduğumuzu belirterek, Dünya Sağlık Örgütünün sağlık tanımlanmasına, Toplumun siyasal, kültürel,  iyilik ve özgür olma halinin eklenmesi gerektiğini kararlaştırmıştır.”