Dudaklarındaki gülümseme şehitlerin armağanıdır

Kirmaşan'dan başlayan yolculuğu Botan'a kadar devam eden şehit Aso, tüm acılara ve zulme karşı dudaklarındaki gülümsemenin, özgürlük için canlarını feda eden şehitlerin armağanı olduğunu söylüyordu.

Heval Aso'nun aradığı yaşam Önder Apo'nun yarattığı ideolojiye dayanan ve gerçek yoldaşlık üzerine inşa edilen yaşamdı. Fedakarlık ve özveriyle zenginleştirilmiş olan bu yoldaşlık her gerilla için eşsiz bir yoldaşlıktır. Rêber Apo ve şehitlerle, mevzilerde arkadaşlarıyla kurdukları yoldaşlık ve bağlılık tüm gerillaların kalbinde en üst düzeydedir. PKK böyle bir yoldaşlığı yaratan ve özgürlük savaşçılarına yeni bir yaşam veren harekettir. Aso yoldaş için de PKK ve gerilla yaşamı, yaşamın gerçek anlamının kavranması ve yaşamda yeni bir kişiliğin oluşmasıydı. PKK hem Aso için, hem de tüm insanlık için büyük bir umuttu.

Gülmeyi bir devrim olarak tanımlayan heval Aso, gülmenin gerilla için ne anlama geldiğini şu sözlerle anlatıyordu: "Gülmek devrimdir diye bir söz vardır. Düşman Kürt halkının zulüm ve acılar karşısında moralsiz olmasını, kayıtsız kalmasını ve boyun eğmesini ister. Yaşanan tüm acılara, zulme, şehadetlere karşı; düşmana gülmek yaşamda bir devrimdir. Dudaklarımızdaki gülümseme, özgürlük yolunda hayatlarını feda eden kahramanların bir armağanı ve hatırasıdır."

DAİŞ ÇETELERİNE KARŞI SAVAŞMAK İÇİN KERKÜK'E GİTTİ

Heval Aso'nun Kirmaşan'dan başlayan yolculuğu Botan'a kadar devam etti. Heval Aso, 2011 yılında Kandile'de işgalci İran devletine karşı Kandil savaşında yer aldı. Özgürlük hareketinin işgalci İran rejimine karşı kazandığı zaferin ardından heval Aso yönünü Şemzinan'a veridive devrimci halk savaşına katıldı. Şemzinan'dan sonra heval Aso askeri eğitim devresine katıldı ve özgürlük savaşçılarının 2 eğitim devresinin sorumluluğunu üstlendi.

Eğitim devrelerinin ardından 2014 yılında DAİŞ çetelerine karşı savaşmak Kerkük'e geçti ve 3 yıl boyunca devrimci çalışmalar yürüttü. 2017 yılında tekrar Kürdistan dağlarına yönünün veren heval Aso, Haki Karer eğitim devresine katıldı. Daha sonra Bakur'a gitme önerisinde bulundu ve Botan'a geçti.

Heval Aso için Botan'ın tarihi ve insanı çok farklıydı. Botan'ın büyük komutan Egîd'in yuvası olması heval Aso'da büyük bir heyecan yaratıyordu. Botan savaşının Kürdistan'ın dört parçasındaki Kürt halkı için büyük bir umut olduğunu biliyordu.

Heval Aso 2017 yılında Botan'a bağlı Gundikremo bölgesinde Türk devletinin hava saldırısında şehit düşerek Kürdistan'ın ölümsüzler kervanına katıldı. Heval Aso'nun gittiği yol, tüm savaşçılar için bir özgürlük ufku oldu. Bu mücadeledeki yolcuların sayısı her geçen gün artıyor. Heval Aso, nasıl ki şehit Aso Mahabad'ın ismini alarak nu direnişe katıldıysa, Kürdistan'ın birçok genci de heval Aso'nun ismini alarak onun izinden  ilerleyecektir.