Dünya’da 1.4 milyar yetişkin yeteri kadar hareket etmiyor
Yayınlanan bir araştırmaya göre, dünyada 1.4 milyarı aşkın yetişkin, sağlıkları açısından yeteri kadar hareket etmiyor.
Yayınlanan bir araştırmaya göre, dünyada 1.4 milyarı aşkın yetişkin, sağlıkları açısından yeteri kadar hareket etmiyor.
2016 yılını kapsayan araştırma Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapıldı. Buna göre her üç kadından biri, her dört erkekten biri sağlıklı kalabilmek için yeterli fiziksek aktivitede bulunmuyor. Bu da, sözkonusu kişileri daha fazla kalp hastalıkları, diabet, bunama ve bazı kanser türleri riskiyle karşı karşıya bırakıyor.
Araştırmanın yazarları, 2001 ile 2016 yılları arasında fiziksel aktivite konusunda az ilerleme sağlandığına işaret ediyor.
WHO’dan Dr. Regina Guthold, “Dünya sağlığı için diğer büyük risklerin aksine yetersiz fiziksel aktivite dünyada azalmıyor. Her dört yetişkinden biri sağlıklı olmak için önerilen fiziksel aktivite düzeyine ulaşmıyor” dedi.
The Lancet Global Health dergisi, ilk kez fiziksel faaliyet alanında küresel eğilimi tahmin eden böyle bir araştırma yapıldığına dikkat çekti.
HAFTADA EN AZ 150 DAKİKA ÖLÇÜLÜ FİZİKSEL AKTİVİTE
Araştırma 168 ülkede 1.9 milyon bireyi kapsayan 358 anketten hareketle hazırlandı.
Buna göre dünya yetişkin nüfusunun dörtte birinden fazlası (1.4 milyar kişi) 2016 yılında yeterli fiziksel aktivitede bulunmadı. WHO, haftada en az 150 dakika ölçülü fiziksel aktivite (hızlı yürüyüş, yüzme, bahçıvanlık, bisiklet sürme gibi), ya da 75 dakika yoğun aktivite (koşmak, futbol gibi kolektif sporlar) öneriyor. Bunun altındaki düzeyler yetersiz fiziksel aktivite olarak tanımlanıyor.
KADIN VE ERKEKLER ARASINDA BÜYÜK FARK VAR
Ülkeler bazında ele alındığında kadın ve erkek fiziksel faaliyetleri arasında büyük farklar göze çarpıyor. Erkeklerin daha aktif olduğu gözleniyor. Örnek olarak sıralanan bazı ülkeler şöyle: Hindistan (yüzde 25’e karşı yüzde 44), Güney Afrika (yüzde 29’a karşı yüzde 47), Türkiye (yüzde 22’ye karşı yüzde 39), ABD (yüzde 32’ye karşı yüzde 48) ve Birleşik Krallık (yüzde 32’ye karşı yüzde 40).
Yine düşük gelirli ülkeler ile yüksek gelirli ülkeler arasında da büyük fark var. Yetişkinler arasında yetersiz fiziksel aktivite düzeyi düşük gelirli ülkelerde yüzde 16, yüksek gelirli ülkelerde yüzde 37 olarak dikkat çekiyor. Araştırmaya konu olan 168 ülkenin 55’inde nüfusun üçte birinden fazlası (yüzde 33) yeterli fiziksel aktivitede bulunmuyor.
DÖRT ÜLKEDE NÜFUSUN YARISINDAN FAZLASI AKTİF DEĞİL
Dört ülkede ise yetişkinlerin yarısından fazlası yeterince aktif değil. Bu ülkeler şöyle: Kuveyt (yüzde 67), Amerikan Samoası (yüzde 53), Suudi Arabistan (yüzde 53) ve Irak (yüzde 52).