Dünya düşünülenden daha yeşil!
Bilim haberleri, çevre, doğa, biyoçeşitlilik, genel anlamda insanlığa dair nadiren iyi haberler veriyor.
Bilim haberleri, çevre, doğa, biyoçeşitlilik, genel anlamda insanlığa dair nadiren iyi haberler veriyor.
Uluslararası bir araştırma, kurak bölgelerde önemli ağaçlık alanların olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırmacı ekip, Science dergisinde küresel ormanlık alanların bugüne kadar tahmin edilenden yüzde 10 daha büyük olduğunu duyurdu.
Ormanlık alanlara ilişkin yapılan bu revizyon, bugüne kadar iyi bir şekilde dökümü yapılmayan kurak alanlardaki ormanları kapsıyor.
Ormanlar, 4 milyar hektarı aşkın bir alana sahip. Bu ağaçlık bölgelerin toplam kara alanı oranı yüzde 30 olarak ifade ediliyor.
Ormanlık alan denildiğinde akla ilk gelenler tropikal ormanlar, boreal ormanlar ya da hiç değilse ılımlı iklimler oluyor.
Ancak öyle görünüyor ki karasal yüzeyin yüzde 40’ından fazlasını oluşturan kurak alanlar da bundan mahrum değil. Bu bölgeler yarı kurak bölgelerden, çok kurak bölgelere kadar geniş bir alanı kapsıyor.
Yarı kurak bölgeler özellikle Sudan savanı, Güney Amerika’nın kırları ve ormanları, Doğu Avrupa ve Sibirya’nın güneyindeki stepler ve Kanada’nın kırlarını kapsıyor. Çok kurak bölgeler ise başta Sahra ve Arabistan olmak üzere çölün hakim olduğu alanları ifade ediyor. Kuşkusuz, daha az kurak olan bölgelerde ağaç nüfusuna daha fazla rastlanıyor.
On üç ülkeden 30 dolayında bilim insanı, ağaçlık alanların ne kadar yaygın olduğunu tespit etmek için Google Earth uydularının sağladığı görüntüleri mercek altına aldı.
Bu yeni sayımla birlikte ormanlık yüzey, 467 milyon hektar arttı. Bu artış, kurak alanlardaki ormanlara bağlandı. Böylece küresel düzeyde ormanların kapladığı alanlar bir kerede 4.3 milyar hektara çıktı.