Dünyada kokain üretimi rekor düzeye ulaştı
Birleşmiş Milletlere bağlı uyuşturucu ve suçlarla mücadele ofisi ONUDC, küresel kokain üretiminin 2017 yılında tarihi bir seviyeye ulaştığını bildirdi.
Birleşmiş Milletlere bağlı uyuşturucu ve suçlarla mücadele ofisi ONUDC, küresel kokain üretiminin 2017 yılında tarihi bir seviyeye ulaştığını bildirdi.
ONUDC, yayınladığı yıllık raporunda kokain üretiminin 2016 yılına oranla yüzde 25 arttığını belirtti. Viyana merkezli ONUDC, özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarında hazmedilen kokaindeki bu artışın Kolombiya’da üretim kapasitesi ve üretim alanlarının genişlemesinden kaynaklı olduğu belirtiliyor.
Kolombiya, dünya kokain üretiminin yüzde 70’ini temsil ediyor. Bu ülkede koka ağacının yetiştirildiği alanlar 2017 yılında yüzde 17 oranında genişledi. Bu durumun, 2016 yılında FARC gerillaları ile yapılan anlaşmanın bir sonucu olduğu belirtiliyor. Gerilladan boşalan alanlar, kriminal grupların gelişmesine fırsat sağladı.
ONUDC, Kolombiya’da kokainle mücadele çabalarının zayıf olduğu eleştirisinde bulundu.
Paralel olarak, 2017 yılında ele geçirilen kokain miktarı da 1275 tona çıktı. Diğer bir ifadeyle, yüzde 13’lük bir artış var. Kokain, dünya genelinde 18,1 milyon kişi tarafından tüketiliyor. Özellikle ABD’de yetişkin nüfusun yüzde 2.1’ini etkiliyor.
Kokain üretimi artarken, afyon (opium) üretimi son 20 yılda ilk kez çöküş yaşadı. ONUDC raporuna göre afyon üretimi 2018 yılında yüzde 25’lik düşüşle 7.790 tona geriledi. Bu durum, küresel afyon üretiminin yüzde 80’indan fazlasını karşılayan Afganistan’da papaver bitkisi üretim alanlarının yüzde 17 gerilemesi ile açıklanıyor. Bu da kuraklık dönemleri, aşırı üretim nedeniyle fiyatların düşmesi ve daha az karlı hale gelmesi ile ifade ediliyor.
Afyon üretimi azalsa da, afyondan türetilen opiat Kuzey Amerika ve Afrika’daki sentez ürünlerin tüketimi nedeniyle artmaya devam ediyor. ABD’de opiat kullanımı ile bağlantılı olarak yaşanan ölümler yüzde 13 artarak, 2017 yılında 47 bini aştı. Bu rakam, rekor bir artışı ifade ediyor.
Toplamda 2017 yılında uyuşturucu ile bağlantılı olarak 585 bin kişi hayatını kaybetti. 2015 yılında bu sayı, 450 bin olarak ayda geçmişti.
ONUDC’e göre her yıl 270 milyonu aşkın kişi uyuşturucu tüketiyor. Bunlar arasında 188 milyon kişi ile kenevir tüketirken, opiatları tüketenlerin sayısı 53.4 milyon olarak belirtiliyor.