Dünya'daki komplike yaşam düşünülenden çok daha eski olabilir
Bir grup bilim insanı, Dünya'daki komplike çok hücreli yaşamın düşünülenden 1,5 milyar yıl önce başlamış olabileceğini dair kanıtlar bulunduğunu ifade etti.
Bir grup bilim insanı, Dünya'daki komplike çok hücreli yaşamın düşünülenden 1,5 milyar yıl önce başlamış olabileceğini dair kanıtlar bulunduğunu ifade etti.
Cardiff Üniversitesinden bir grup uzman Gabon’da yaptıkları araştırmalarda 2,1 milyar yıl önce çok hücreli yaşamın varlığına ilişkin kanıtlar bulduklarını açıkladı. Bölgedeki kalıntıların bir iç denizde oluştuğunu düşünen uzmanlar, buradaki yaşamın yayılmadığını ve sonra yok olduğunu belirtiyor.
Bilim insanları dünyadaki karmaşık yaşamın 635 milyon yıl önce başladığına inanıyor. Eğer 2,1 milyar yıl önce yaşamın geliştiği ispatlanırsa bu durum bugüne kadar bilinen tüm teorileri altüst edecek kapasitede.
Araştırma, Gabon, Franceville'de bulunan ve şimdiye kadar açıklanamayan oluşumların gerçekten fosil olup olmadığını tespit etmeyi amaçlıyordu. Kayalar üzerinde incelemelerde bulunan uzmanlar, oksijen ve fosfor izleri buldu. Bu bulgu kayalar üzerinde bulunan oluşumların fosil olduğu yönündeki görüşü besliyor.
Cardiff Üniversitesi'nden Profesör Ernest Chi Fru, BBC News'e yaptığı açıklamada, kayalar üzerindeki yaşam formlarının sporlarla üreyen beyinsiz tek hücreli bir organizma olan balçık küfüne benzediğini söyledi
Ancak araştırmada yer almayan University College London'dan Profesör Graham Shields bazı çekinceleri olduğunu söyleyerek, 2,1 milyar yıl önce yaşanan çeşitlenmenin olduğuna ikna olmak için daha fazla kanıta ihtiyaç olduğunu belirtti.
Karmaşık yaşamın daha önce düşünülenden daha önce başlamış olabileceğine dair ilk ipucu yaklaşık 10 yıl önce Francevillian oluşumu adı verilen fosilimsi bir varlığın tespitiyle gündeme geldi. Prof Chi Fru ve meslektaşları, bu oluşumun “kıpırdayabilen” ve kendi kendine hareket edebilen yaşamın kanıtlarına işaret eden fosillerden oluştuğunu söylemişti. Ancak bu dönemdeki bulgular tüm bilim insanları tarafından kabul görmedi.