Ebola salgını: Demokratik Kongo’da 1500’ü aşkın ölü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Ebola salgını nedeniyle on ayda 1500’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

Sağlık makamlarına göre, iki eyaleti vuran Ebola virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 1500 sınırını aştı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan veriler, salgının başından bu yana toplam 2.239 vakanın tespit edildiğini gösteriyor. Bunların 2.145’i doğrulanırken, 94’ü muhtemel Ebola vakası olarak değerlendiriliyor.

Açıklamada, “Toplamda 1.506 ölüm yaşandı” denildi. 621 kişinin ise iyileştiği bilgisi verildi.

Bununla birlikte halen 276 şüpheli vakanın inceleme aşamasında olduğu belirtildi. Ebola virüsüne karşı 140 bin 915 kişi aşılandı.

Doğudaki Nord-Kivu ve kuzey doğudaki Ituri eyaletleri dışında 12 Haziran günü 5 yaşındaki bir çocuk, 13 Haziran’da ise kardeşi komşu Uganda ülkesinde hayatını kaybetti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Uganda, iki ülke arasında sağlık işbirliğinin derinleştirilmesini belirleyen bir protokol anlaşmasını sonuçlandırmak için tartışmalar yürütüyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde geçen yıl 1 Ağustos’ta başlayan yeni Ebola salgını, 1976’dan bu yana onuncu salgın olurken, tarihin en ağır ikinci Ebola salgını olarak kayıtlara geçti. 2014 yılında Liberya, Gine ve Sierra Leone’yi kapsayan Batı Afrika’daki Ebola salgınında 11 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde çatışmalı alanlar salgın ile mücadeleyi zorlaştırıyor. Son zamanlarda bir çok sağlık merkezi saldırılara uğradı. Birleşmiş Milletler, 23 Mayıs’ta Ebola salgınına karşı yeni tedbirler alınması için “acil müdahale koordinatörü” atamıştı.