Eğitimci Kılıç: Her yerde anadilde eğitim vereceğiz
Kapatılan Ferzad Kemanger Okulu'nun eğitimcilerinden Kılıç, "Her gün bir ailenin evinde eğitim vermeye devam edeceğiz çünkü okul demek bina demek değildir” dedi.
Kapatılan Ferzad Kemanger Okulu'nun eğitimcilerinden Kılıç, "Her gün bir ailenin evinde eğitim vermeye devam edeceğiz çünkü okul demek bina demek değildir” dedi.
AKP/Saray'ın talimatıyla mühürlenen Ferzad Kemanger Okulu’nun eğitimcilerinden Nebi Kılıç, ANF'ye değerlendirmede bulundu.
Kılıç, Ferzad Kemanger Okulu’nun 2011 yılında on öğretmenin bir araya gelerek halkın desteği ve sahiplenmesi ile açtığını aktardı. Okulun, açıldığı ilk günden bugüne kadar ana dilde ve alternatif eğitimi benimsediğine dikkati çeken Kılıç, şunları belirtti: "On öğretmen bir araya gelerek daha önce Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi olarak kullanılan binayı ilkokula dönüştürdük. Binanın içinde birçok değişim yapmamıza rağmen isimde değişiklik yapma ihtiyacı duymadık çünkü bu isim tam da bizim yapmak istediğimiz iş ile ilgiliydi. Bildiğiniz gibi Ferzad Kemanger, İran’da ev ev, mahalle mahalle gezerek gece gündüz demeden çocuklara eğitim vermek için mücadele eden ve bu uğurda hayatını ortaya koyan bir öğretmendi."
'SİSTEME ALTERNATİF EĞİTİMİ SAĞLADIK'
Eğitim hayatına 100 öğrenci ile başlayan okulun, zamanla daha fazla çocuğa ulaştığını aktaran Kılıç, şöyle devam etti: "20 kişilik beş sınıf ile eğitime başladık. Bu sınıflardan biri ana sınıfı, diğer dördü ise birinci sınıftı. Sınıf düzeninden tutun ders sayısına kadar devlet okullarından farklı bir yol izledik. Her sınıfın biri sınıf, biri resim ve biri müzik olmak üzere üç öğretmeni vardı. Derslerin daha verimli geçebilmesi için sınıflardaki sıralar 'U' planına göre yerleştirilmişti. Yine resim ve müzik derslerinin de çocukların gelişiminde önemli bir yeri olduğundan bu derslerin daha verimli geçmesi için dersleri sınıfta değil, resim ve müzik atölyelerinde işliyorduk. Kitaplar konusuna gelince kitaplarımızı da belirlemiş olduğumuz bir komisyon tamamen Kürtçeye ve çocukların öğrenme seviyesine uygun olarak hazırlıyordu."
“Açıldığı günden bu yana sürekli mühürlenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan okulumuz devlet tarafından büyük bir tehlike olarak görülüyor” diyen Kılıç, şunları da kaydetti: "Ferzad Kemanger açıldığı gün daha eğitime başlanmadan mühürlendi fakat gerek öğrenciler gerek veliler, gerekse halk bu mührü tanımayıp söktü ancak sökülen mühür devlet görevlileri tarafından tekrar takıldı. Bu olay böyle beş kez tekrarlandıktan sonra okul önüne toplanan halk mührü son kez kırarak içeri girdi ve geçtiğimiz Pazar günü tekrar mühürlenene dek burada çocuklara Kürtçe eğitim verildi. Eğitim verdiğimiz üç yıl boyunca öğrenci sayımız sürekli arttı. Ana sınıfından üçüncü sınıfa kadar her biri 20 kişiden oluşan dörder sınıf olmak üzere toplamda 230 öğrencimiz ve sorunsuz işleyen bir eğitim sistemimiz vardı.”
'ÇOCUKLAR VE AİLELER KARARLI'
Okulun mühürlenmesinin veliler ve öğrenciler tarafından tepki ile karşılandığına vurgu yapan Kılıç, “Çocukların hiçbiri devlet okullarına gitmek istemiyor. Aileler de en az çocuklar kadar kararlı çünkü bu okulun ana dilde eğitim için ciddi bir adım olduğunun bilincindeler. Bizler de aileleri ve çocukları memnun edip, ana dilde eğitimin sürdürülebilmesi için çözümler arıyoruz. Bir yandan mührün sökülmesi için vali ile görüşür iken diğer yandan eğitim verebileceğimiz yeni bir bina arıyoruz. Eğer iki alternatif de gerçekleşmez ise her gün bir ailenin evinde eğitim vermeye devam edeceğiz çünkü okul demek bina demek değildir” değerlendirmesinde bulundu.
'HERKES YARATABİLİR...'
Son olarak demokratik kesimlere duyarlılık çağrısında bulunan Eğitimci Nebi Kılıç, şunları da söyledi: “Bir çocuğun ana dilinde konuşması kadar güzel bir tablo olamaz. Eğittiğimiz çocukların 20 yıl boyunca ana dilde eğitim aldıklarını düşünsenize… İşte bu nedenle büyük mücadeleler sonucu ana dilde eğitim alanında elde edilen kazanımlarımızın gasp edilmesine izin vermeyin. Herkes mezrada, köyde, şehirde ve bulunduğu her yerde ana dilde eğitim hakkı için mücadele edip küçük de olsa Ferzad Kemanger tarzı modeller yaratsın."