Eko Jîn Ilısu'dan 'baraj yapımına hayır' dedi
Eko Jîn Ilısu'dan 'baraj yapımına hayır' dedi
Eko Jîn Ilısu'dan 'baraj yapımına hayır' dedi
Kürdistan’daki doğa katliamlarına karşı Eko Jîn Kolektifi tarafından başlatılan bisiklet turunun dünkü durağı Ilısu Barajı idi. Ekolojistler tarih ve doğa katliamını “yaşam barajdan değerlidir” diyerek protesto etti.
Jîn Ekoloji Derneği, Diyarbakır Bisiklet ve doğa sporları Klübü, Diyarbakır Ağaçlandırma Derneği, Diyarbakır Tiyatro ve Sinema Derneği, Şırnak Çevre Platformu ve bağımsız ekolojistlerin oluşturduğu Eko Jîn Kolektifi’nin başlattığı bisiklet turu devam ediyor.
“Yeni bir yaşam için pedalla” sloganıyla 10 Temmuz’da Dersim’den yola çıkan aktivistler, Elazığ’ın Kovancılar ve Maden ilçeleri, Diyarbakır, Bismil, Batman, Hasankeyf’ten sonra Ilısu Baraj alanına ulaştı.
Ilısu Köprüsü üzerinde “Kuşlara yuva yapacak ağaç, Balıklara yüzecek Nehirler bırakın” yazılı pankart açan aktivistler yolu kısa süreliğine trafiğe kapatarak basın açıklaması yaptı.
Ilısu Barajı’nın tarihi Hasankeyf ve bölgedeki arkeolojik alanları sular altında bırakacağını, bölgeye has onlarca canlı türünün yok edeceğine dikkat çeken aktivistler, “yerle bir edilip baraj altında kalan eski Ilısu köyünün üzerinde iş makineleri karınca gibi çalışıyorlar. Adına baraj denilen bu kapan Mardin’in Ilısu köyünden Diyarbakır’ın Bismil ilçesine kadarlık yüzlerce kilometrelik bir alanda yaşayan canlıların hayatını karartacak. Biz bu basın açıklamasını özellikle Ilısu barajında yaptık. Hasankeyf’in sular altında kalmasın diye Hasankeyf’te yapılan basın açıklamalarında, aktivitelerde barajın görünmeyen yıkımı görünsün istedik” dedi.
“Dicle Munzur özgür akacak”, “Yaşasın hayat, yaşam barajdan değerlidir” sloganları atan aktivistler, "şeytan yerin dibinde karanlıkta değil, bu devasa barajın setinde. Şeytan taşlıyoruz" diyerek sembolik olarak köprüden barajı taşladı.
Eko Jin Kolektifi aktivistleri bugün de 34 Kürdün katledildiği Roboski’de olacak.