GÖRÜNTÜLÜ

El emeği sobalar, teknolojiye karşı direniyor

Van’ın İpekyolu ilçesi eski çarşısında 30 yıldır el yapımı soba üretimi yapan Yusuf Erörs, ustasından kalan mesleği tüm zorluklara karşı ayakta tutmaya çalışıyor.

 

Teknolojinin gelişmesiyle her geçen gün el emeği meslekler yok olmakla yüz yüze. Bu mesleklerden biri de el yapımı saç sobalar. Van’ın İpekyolu ilçesi eski çarşısında 30 yıldır el yapımı soba üretimi yapan Yusuf Erörs, ustasından kalan mesleği tüm zorluklara karşı ayakta tutmaya çalışıyor.

El yapımı üretimlerin her geçen gün teknoloji karşısında hızla yok oluyor. Yıllara meydan okuyan mesleklerden biri de sobacılık. Van’ın İpekyolu ilçesindeki eski çarşıda az olsa da üretimi sürdürülüyor. Soba üretim atölyelerinde aynı zamanda semaver, mangal, banyo sobaları, fırın tepsileri, çaydan, kömür kovaları ve kürek üretimi yapılıyor. Teknolojik gelişime adeta direnen sobacılar el emeğiyle saç tabakalarla çeşitli araç gereç üretmeye devam ediyor.

‘30 YILDIR SOBA ÜRETİMİ YAPIYORUM’

Soba ustası Yusuf Erörs, 30 yıla yakın bir süredir saçtan soba ürettiğini belirterek, “Çocukluğumda bu işe başladım. Ben daha çocukken ustam yaşamını yitirdi ve ustamın yadigarı olan bu işe dört elle sarılarak devam ettim. Teknolojinin ve kalorifer sistemlerinin gelişmesiyle halkın soba talebi her geçen gün azalıyor. Bizler de sobanın yanında değişik araç, gereç üretmeye başladık. Özelikle yaz aylarında semaver ve mangal üreterek emeğimize, işimize sahip çıkmaya çalıştık. Yeni nesil bu tür işlerle uğraşma istemiyor ve her geçen zamanla gençlerin bu işe ilgisi azalıyor ve yapmak istemiyor” diye konuştu.

‘EN ÇOK KÖYLERE SATIŞIMIZ OLUYOR’

Ülke genelinde yaşan ekonomik kriz ve kalorifer sistemlerin gelişmesiyle birlikte işlerinin de durma noktasına geldiğini açıklayan Erörs şunları söyledi: “Geçmiş yıllarda günde 14 soba satıyordum. Şimdi ise günde en fazla 3 soba satıyorum. Bu durumun nedeni de teknolojinin gelişmesi ve AKP hükümetinin savaş politikalarından dolayı yaşan ekonomik krizdir.”

Erörs, şu an en çok köylere satış yaptığını da sözlerine ekledi. Soba üretimi yapan genç ustalardan Rahmi Caner ise 6 yıldır sobacılık yaptığını ve her geçen gün satışın azaldığına dikkat çekti. Daha önce 40 semaver ve mangal sattıklarını belirten Caner, şimdi ise günde sadece birer tane satabildiklerini belirtti. Caner, kışın başlamasıyla insanalar genelde odun sobası satın almak için akın ederken, şimdi ise insanların doğal gaz kullanmayı tercih ettiğini belirtti.