Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) cuma günü yaptığı açıklamada, 2024 yılının başında Afrika'nın güneyinde El Niño iklim fenomeni ile ilişkili genel olarak kuru hava koşullarının bölgedeki "gıda güvensizliğini şiddetlendirebileceği" uyarısında bulundu.
FAO'nun üç yılda bir yayınladığı Ürün Beklentileri ve Gıda Durumu raporunda Malavi, Mozambik, Namibya, Zambiya ve Zimbabve'deki başlıca ekim alanlarının güney yarımkürede yaz dönemi olan "Kasım 2023 ortası ile Şubat 2024 arasında ortalama yağışın yalnızca yüzde 80'ini aldığı" belirtiliyor.
Özellikle su stresinin mahsul verimi üzerinde en büyük etkiye sahip olduğu şubat ayına yağmur eksikliği damgasını vurdu.
Sıcaklıkların normalden yüksek seyretmesi ve yağışların "düzensiz" dağılımı durumu daha da kötüleştirdi.
Bölgedeki en büyük tahıl üreticisi olan Güney Afrika da ocak ve şubat aylarında yağmur yağmamasından ve yüksek sıcaklıklardan ağır etkileniyor. Bu da son beş yılın ortalamasının altına düşmeden geçen yıla göre daha düşük bir mısır hasadına yol açacak.
Bu nedenle bölgede tahıl üretiminin bu yıl düşmesi ve ithalata olan ihtiyacın artması bekleniyor.
FAO'ya göre "kırsal kesimde yaşayanların gelir kaybı ve arz üzerindeki baskı nedeniyle fiyatlarda olası bir artış" gıdaya erişimi zorlaştırabilir.
Örgüt, bu durumun yerel para birimlerinin zayıflığıyla daha da kötüleştiğini ve bunun da birçok ülkede hayat pahalılığının artmasına katkıda bulunduğunu belirtiyor.
Şubat ayının sonunda Zambiya, tarımını tahrip eden kuraklığı resmi olarak "ulusal felaket" ilan etmişti.
El Niño, tropikal Pasifik'in büyük bir bölümünü ısıtan ve her iki ila yedi yılda bir meydana gelen doğal bir meteorolojik fenomen olarak biliniyor. Bu fenomen, 9 ila 12 ay arasında sürüyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü'ne (WMO) göre, doğa olayı aralık ayında zirveye ulaştı, ancak mayıs ayına kadar karada normalin üzerinde sıcaklıklara neden olması bekleniyor.