BM raporuna göre Finlandiya'nın ardından Danimarka, İzlanda ve İsveç ile birlikte İskandinav ülkeleri ilk on sırada yer alıyor.
2023'te sekizinci sırada yer alan İsviçre'nin mutluluk endeksi bir yıl içinde 7.240'tan 7.060'a düşerek dokuzuncu sıraya geriledi.
Ölçeğin diğer ucunda, Taliban'ın 2020'de iktidara dönmesinden bu yana insani bir felaketle boğuşan Afganistan, 143 ülke arasında son sırada yer alıyor.
Türkiye ise 98’inci sırada yer bulabildi. Türkiye’nin önünde Gine, Fildişi Sahilleri, Gabon, Laos, Nepal ve 92’nci sıradaki Irak var.
Dünyanın en kalabalık ülkelerinden hiçbiri ilk yirmi içinde yer almıyor.
Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya 10 yılı aşkın bir süredir ilk kez en mutlu 20 ülke arasında yer almayarak 23. ve 24. sıralarda yer aldı. Fransa ise 27. sırada yer bulabildi.
İlk on ülke arasında sadece Hollanda (6.) ve Avustralya (10.) 15 milyondan fazla nüfusa sahip.
İlk yirmi ülke arasında ise sadece Kanada (15.) ve Birleşik Krallık (20.) 30 milyondan fazla nüfusa sahip.
GELİR, SAĞLIK VE ÖZGÜRLÜK
2006-2010 yılları arasında mutluluk endeksinde en büyük düşüşler Afganistan, Lübnan ve Ürdün'de yaşanırken, en büyük artışlar Sırbistan, Bulgaristan ve Letonya'da görüldü..
Dünya Mutluluk Raporu, 2012 yılından bu yana her yıl BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından yayınlanan bir mutluluk ölçütü olarak yayınlanıyor. Ekonomik ve sosyal verilerin yanı sıra insanların mutluluklarına ilişkin değerlendirmelerine dayanıyor.
Raporda altı temel faktör dikkate alınıyor: sosyal destek, gelir, sağlık, özgürlük, cömertlik ve yolsuzluktan uzak olma.