Endüstriyel balık avı nedeniyle kuşlar aç!

Yayınlanan bir araştırmaya göre, endüstriyel balık avının yoğunlaşması nedeniyle deniz kuşları yiyecek bulamıyor.

Current Biology dergisinin Aralık sayısında yayınlanan araştırmaya göre deniz kuşu türlerinin yüzde 38’i endüstriyel avlanmanın yol açtığı açlık tehdidi altında bulunuyor.

Araştırma Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) ve Kanada’daki Britanya Kolumbiyası Üniversitesi tarafından yapıldı. Araştırma 1970 ile 2010 arasındaki 40 yıl arasındaki değişimlere dayanıyor.

İlk kez bu boyutta bir araştırma yapılırken, 270’i aşkın ülkede endüstriyel avlanma ile deniz balıkları arasındaki rekabet düzeyini ele alıyor.

Endüstriyel avlanma, kuşların beslenmesini sağlayan sardenya veya hamsi gibi balıkların denizlerden boşalmasına neden oluyor. Araştırmacılar bunun önüne geçmek için uluslararası suların koruma altına alınmasını, hatta kitlesel avlanmaya yasaklanmasını öneriyor. Bu tür bir tedbir, Kuzey Denizi’ndeki İskoçya kıyıları açıklarında alındı.

Deniz kuşlarını aç bırakan bu avlanma, sadece insanların yemek masalarını doldurmakla kalmıyor, bazı balıklar başka evcil hayvanlara gıda olarak besin ununa dönüştürülüyor.