Faroe Adaları turistlere kapatıldı, ‘eko-gönüllüleri’ ağırladı

Faroe Adaları Turizm Kurulu, bu ilkbaharda dört gün boyunca en iyi bilinen yerlerini ziyaretçilere kapatarak alışılmadık bir eylem gerçekleştirdi. Bu süre zarfında, yaklaşık yüz “eko-gönüllü” takımadaya gelerek araziye göz kulak oluyor.

İzlanda ve Norveç arasında yer alan küçük bir takımada olan Faroe Adaları, ham doğası, olağanüstü manzaraları ve renkli köyleri ile pek çok turistin ilgisini çekiyor. Geçen yıl 130.000 turistin ziyaret ettiği adalarda, yalnızca 50.000 kişi yaşıyor ve bu nüfusa 80.000 koyun eşlik ediyor. 

İsviçreli RTS medyasının haberine göre adanın ikonik köylerinden birinde kafe işleten Hans Esbern, turist yoğunluğundan memnun olmadığını belirtiyor. Esbern, "İki ya da üç yüz turist olduğunda yengeç gibi yürümek zorunda kalıyorum" diyor ve bazı turistlerin evlerin içini fotoğraflayacak kadar ileri gitmesinden üzüntü duyduğunu ifade ediyor.

‘BAKIM İÇİN KAPALI’ KAMPANYASI

Bozulmamış manzaraları korumak amacıyla, yerel turizm yetkilileri 2019'dan itibaren her yıl "Bakım İçin Kapalı" kampanyası düzenlemeye başladı. Bu yıl kampanya büyük bir ilgi gördü ve 48 saat içinde 6.000 kayıt alındı. Turizm ofisi müdürü Guðrið Højgaard, bu ilginin inanılmaz olduğunu belirtti. Başvuranlar arasından yaklaşık yüz gönüllü seçildi ve sekiz grup farklı adalara dağıldı. Gönüllülere dört gün boyunca yiyecek ve konaklama sağlanırken, karşılığında patikalar gibi turistik altyapıları onarıyor veya inşa ediyorlar.

KATILIMCI TURİZM VE ÇEVREYİ KORUMA

Cenevre'den bir araştırmacı olan Karin, "Buraya sadece tüketmek için gelmek istemiyorum, aynı zamanda bir şeyler vermek istiyorum" diyor. Gönüllüler, gelişlerinin ertesi günü işe koyulmak zorundalar ve koyunların bitki örtüsünü tahrip etmesini önlemek için 40 hektarlık araziyi çitle çevirmek gibi görevler üstleniyorlar.

Dışişleri ve Ticaret Bakanı Høgni Hoydal, doğru dengeyi bulmanın anahtarının "katılımcı turizm" olduğunu belirtiyor. Hoydal, "140 köyümüz var ve herkesin kendi turizm planını oluşturmasına olanak tanıyan bir yasa çıkarmak istiyoruz" diyor. Bu girişimle yetkililer, adaların çevresini korurken turizmi geliştirmeyi amaçlıyor. Yeni hava bağlantıları sayesinde büyük Amerikan pazarı da artık İzlanda üzerinden açılıyor.