Fiziksel hareketsizlik nedeniyle 500 milyon kişi hasta olacak

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) fiziksel hareketsizlik nedeniyle 2030 yılına kadar 500 milyona yakın kişinin hastalanacağı uyarısında bulundu.

Cenevre’de raporunu açıklayan WHO, fiziksel hareketsizlik nedeniyle 500 milyona yakın kişinin 2030 yılına kadar obezite veya bulaşıcı olmayan hastalıklara maruz kalacağını belirti.

WHO, bu hastalıkların yıllık maliyetinin 27 milyar dolara yükseleceğini ifade edere, acil eyleme çağırdı.

Yetişkinlerin haftada günde en az iki buçuk saat, çocukların günde bir saat fiziksel aktivite yapması gerekiyor.

Ancak 194 ülkeyi kapsayan verilere göre bu konudaki ilerlemeler çok yavaş ve bölgelere göre eşitsizlik gösteriyor.

WHO, yetkililerin politika geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi. İncelenen ülkelerin yarısından azının böyle bir politikası var. Bunlardan yüzde 40’ında ilgili politikalar operasyonel değil. Bazı ülkelerin geliştirdiği politikalar ise henüz finanse edilmedi. Devletlerin üçte birinden azı, tüm yaş grupları için yönergeler yayınladı.

WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Daha fazla ülkenin, insanların daha aktif olmasına yardımcı olacak politikalar uygulaması gerekiyor” dedi.  Ghebreyesus, faydalarının bireyler için olduğu kadar toplum ve ekonomi için de "muazzam" olduğunu kaydetti.

Covid-19 salgınının da yetkililer tarafından alınan girişimleri duraksattığını belirten WHO, salgının fiziksel faaliyet imkanlarına erişimde eşitsizliği arttırdığını ifade etti.

WHO raporu, devletlere veri için daha fazla çaba göstermeye ve bu faaliyetleri bulaşıcı olmayan hastalıklar karşısında bir araç haline getirmeye çağırdı. Hedef, 2030 yılına kadar fiziksel hareketsizliği yüzde 15 azaltmak olarak belirlendi.