Avrupa'da sel felaketleri

Batı Avrupa'daki birçok ülkeyi cuma akşamı ile cumartesi sabahı arasında sağanak yağış ağır etkiledi. Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda selden zarar gördü.

AVRUPA'DA SEL

Almanya'nın batısı Cuma ve Cumartesi günü yağan şiddetli yağmurun ardından sel felaketiyle sarsıldı. 

ALMANYA

Başbakan Olaf Scholz Cumartesi günü, Fransa ve Lüksemburg sınırında selden en çok etkilenen bölge olan Saarland'ı ziyaret etti. Scholz, “Burada doğanın neden olabileceği şiddeti ve bu tür olaylara ne ölçüde hazırlıklı olmamız gerektiğini görebiliyoruz” dedi.

Alman Sivil Savunma Dairesi, özellikle Quierschied kasabasında bir setin yıkılmasının ardından Saarland halkını son derece dikkatli olmaya ve mahzenlerden uzak durmaya çağırdı. Alman medyasına göre bu olay bölgedeki bir elektrik santralinin kapatılmasına yol açtı.

Meteoroloji hizmetleri, başta Saarland ve Baden-Württemberg'in bir kısmı olmak üzere Rheinland-Pfalz, Hessen ve Kuzey Ren-Vestfalya'da da “büyük” sel uyarısında bulundu.

FRANSA

Meurthe-et-Moselle, Cumartesi günü öğleden sonra Météo-France tarafından sel felaketine karşı kırmızı alarma geçirildi; bu alarm seviyesi, bir önceki gün sele yol açan şiddetli yağışların ardından durumun iyileşmekte olduğu komşu bölge Moselle ile aynı seviyedeydi.

Özellikle Moselle nehrinin bir kolunun taşmasının ardından bazı bölge sakinleri tahliye edilmek zorunda kaldı. Paris ve Strazburg arasındaki A4 otoyolu da dahil olmak üzere birçok yol ulaşıma kapandı. 

BELÇİKA

Belçika’da yerel yetkililer cuma gecesi kuzeydoğudaki Liège eyaletinde 550 yardım çağrısı kaydedildiğini ve 150 itfaiyecinin seferber edildiğini belirtti. Herhangi bir yaralanma veya can kaybı yaşanmadı. 

Belga basın ajansının aktardığına göre, Liège'den yaklaşık yirmi kilometre uzaklıktaki Les Fourons belediyesinde, su bazı evlerde “göğüs hizasına kadar” yükseldi.

HOLLANDA

Hollanda'da da nehirler taştı. Limburg eyaletinde iki kamp alanı sel riski nedeniyle boşaltıldı.