Fransa’da organik tarım yapan çiftlik sayısı 32 bini aştı
Kansere yol açan pestisid ve herbisidlerin kullanılmadığı ve tümüyle biyolojik ortamda tarımın toplum sağlığındaki yerinin daha iyi kavranmasıyla birlikte daha fazla biyo çiftlik kuruluyor.
Kansere yol açan pestisid ve herbisidlerin kullanılmadığı ve tümüyle biyolojik ortamda tarımın toplum sağlığındaki yerinin daha iyi kavranmasıyla birlikte daha fazla biyo çiftlik kuruluyor.
Tarımsal alanlarını organik tarım üretimine ayıran ülkelerin başında gelen Fransa’da bu sayı giderek artıyor.
Ülkenin toplamında 32 bin çiftliğin biyolojik (organik) tarım için düzenlendiği Fransa’da bu sayının son yıllarda ciddi artış sağlandığı bildirildi. Toplmada 1,3 milyon hektarın üzerinde alanın organik tarım için kullanıldığı ülkede sadece Bretagne bölgesinde biyolojik tarım yapan çiftlik sayısı bu yıl içinde 310 yeni çiftliğin kurulduğu duyuruldu.
Bretagne Organik Tarım Gözlemevi’ne göre bu bölgedeki organik çiftliklerin sayısı 2 bin 300’ü aştı.
Fransa genelinde ise bu sayının giderek artış gösterdiği ve 30 Haziran itibariyle ükedeki tarımsal üretimin yüzde 7,2’sinin organik olduğu görülüyor.
Fransa’da organik sebze, meyve ve hayvansal ürünler için ayrılan alanlarda Midi-Pyrénées, Pays de la Loire, Languedoc-Roussillon, Provence-Alpes-Côte d’Azur ve Rhone-Alpes bölgeleri önde geliyordu. Ülkedeki toplam organik tarım alanlarının beşte ikisinin bu 5 bölgede olduğu biliniyor.
Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde organik tarıma olan ilginin artmasında kanserojen etkileri tespit edilen zararlı ot ve böcekler için kullanılan ilaçlar etkili oluyor. Herbisid veya pestisid denilen bu ilaçların kullanılmadığı tarımsal ürünlerin tek sorunu ise geniş kitlelerin bütçelerine göre oldukça pahalı olmaları.
Ancak organik tarım alanlarının çoğalması ve buna bağlı olarak üretimin artmasıyla birlikte fiyat farkının giderek azaldığı da olumlu olarak değerlendiriliyor.