Fransa Çevre ve Enerji Tasarrufu Ajansı (ADEME) tarafından yapılan bir araştırmada, bireylerin günlük yaşamda bilinenden çok fazla eşya biriktirdikleri ve atmosferde kirliliğe neden olduklarına dikkat çekildi.
‘Eşyaların Gizli Yüzü’ başlıklı araştırmaya göre, ülkede her bir hanede tonlarca eşya biriktiriliyor. Bir kısmı günlük yaşamda kullanılmamasına rağmen her bir evde biriktirilen eşyaların ortalama 2,5 ton ağırlıkta olduğu belirtilen araştırmada, her bir eşyanın üretimi için onlarca kat daha fazla hammaddeye ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
YÜZDE 6’SI HİÇ KULLANILMAYAN EŞYALAR
Araştırmaya göre, Fransızların hanelerinde ortalama 34 elektronik alet olduğunu sandıkları ancak bunun gerçekte 99 civarında olduğu belirtildi. Üstelik bu aletlerin ortalama 6 kadarı hemen hemen hiç kullanılmamasına rağmen satın alınmış.
Aynı araştırmada dikkat çekilen bir diğer nokta ise, evlerde biriktirilen ve toplam ağırlıkları ortalama 2,5 tonu bulan eşyaların üretimi için gereken hammaddeler. Buna göre, bir evdeki 2,5 tonluk eşyaların üretimi için ortalama 45 ton hammadde gerekirken, ortalama 6 ton karbondioksit (CO2) salınıyor.
KULLANIMDAN ÇOK ÜRETİMLERİ KARBONDİOKSİT SALINIMINA YOL AÇIYOR
Birçok eşyanın kullanımında ziyade üretiminin CO2 salınımlarında patlama yaptığı kaydedilen araştırmada, bir televizyonun üretimi için 350 kilogram CO2 salındığına işaret edildi. Oysa bir televizyonun kullanım süresi boyunca salınan CO2 miktarı sadece 60 kilogram.
TONLARCA KAT FAZLA KAYA PARÇASI YOK EDİLİYOR
Araştırmada hammadde kullanımına ilişkin verilen rakamlar da dikkat çekici. Bir çamaşır makinasında ortalama 37 kilogram çelik, 18 kilogram beton, 13 kilogram plastik, 2,7 kilogram alüminyum ve 1,4 kilogram da bakır bulunuyor. Fakat sadece 1,4 kilogram bakırın elde edilmesi için 11 tonu aşkın kaya parçalanıyor. Benzer şekilde çelik üretimi için de tonlarca kaya ve toprağın parçalanması gerekiyor.
ADEME araştırmasında verilen bilgilere göre, ortalama 13 kilogram olan bir mikro dalga fırının üretimi için 2 ton hammadde kullanılıyor. Bir ayakkabı için ise ağırlığının ortalama 38 katı hammadde tüketiliyor.
NE YAPMALI?
Araştırmada tüketicilerin aşırı hammadde tüketimi ve karbon salınımını önlemek için yapmaları gerekenler de sıralanmış. Bireylerin çok nadiren kullandıkları eşyaları ödünç alma veya kiralama yöntemine başvurmaları istenirken, televizyon veya telefon gibi aletlerin aşırı büyük olmamaları tavsiye ediliyor. Ayrıca birçok ürünün yenisinin alınması yerine ikinci el olanlarına ağırlık verilmesi de tavsiyeler arasında.