Güney Asya yakında yaşanmaz hale gelebilir!
Bilim insanlarına göre Güney Asya insanlığın küresel ısınma nedeniyle kitlesel olarak terk ettiği ilk bölge olma tehlikesi yaşıyor.
Bilim insanlarına göre Güney Asya insanlığın küresel ısınma nedeniyle kitlesel olarak terk ettiği ilk bölge olma tehlikesi yaşıyor.
Nisan ayında yaşanan anormal sıcakların ardından Pakistan’da dev sel felaketleri yaşandı. Salı günü itibariyle hayatını kaybedenlerin sayısı en az 1136’ya yükseldi. Ülkenin bir bölümü devasa bir gölü andırıyor.
Güney Asya’da kitlelerin bu bölgeyi terk etmek zorunda kalacağı belirtiliyor. Nedeni ise özellikle atmosferin kalitesi olarak ifade ediliyor. Diğer bir ifadeyle 35 dereceyi aşkın sıcaklık ve havadaki yüzde 90 nem oran, insan yaşamı için tehlike oluşturuyor.
Bununla birlikte insanlığın beşte birinin yaşadığı Güney Asya’daki en önemli faktörün gıda güvenliği olarak kalmaya devam ettiği vurgulanıyor.
İsviçre RTS medyasındaki bir programa konuk olan Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi araştırmacısı Sarah Safieddine, "Pirinç veya pamuk gibi yaz bitkileri, insanların en çok bağımlı olduğu ürünlerdir. Bu ürünler soğuk, yağmur, kuraklık veya yangın nedeniyle ölürse, nüfus göçüne yol açabilir” diyor.
Bilim insanları, bu makineyi durdurmanın tek çözümünün sera gazı emisyonlarını kontrol altına almak olduğunu belirtiyor.
İsviçreli dernek Helvetas’ın Pakistan Bürosu Müdürü Arjumand Nizami, özellikle gelecekteki yaşamın tesisine ilişkin endişelerini dile getiriyor. Arjumand Nizami, "Yerinden edilmiş insanların yüzde 40'ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve iki milyon hektar tarım arazisi yok edildi. Bu, önümüzdeki birkaç ay boyunca devam edecek bir gıda güvenliği felaketi” diyor.