Guterres: İklim konusunda dinozor değil, meteoruz!

BM Genel Sekreteri António Guterres, 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle yaptığı konuşmada iklim krizinin ciddiyetine dikkat çekerek, tek bir öneride bulundu: fosil yakıt şirketlerinin reklamlarının yasaklanması.

António Guterres, Dünya Çevre Günü münasebetiyle New York'taki Doğa Tarihi Müzesi'nde yaptığı konuşmada çevre konusunda güçlü mesajlar verdi. 

SADECE TEHLİKEDE DEĞİL, TEHLİKENİN KENDİSİYİZ

The Guardian'ın haberine göre BM Genel Sekreteri iklim krizini dinozorları yok eden meteora benzeterek şunları söyledi: "İklim söz konusu olduğunda biz dinozor değiliz, meteoruz. Biz sadece tehlikede değiliz, tehlikenin ta kendisiyiz.”

GEZEGENİMİZLE RUS RULETİ OYNUYORUZ

Ayrıca "Gezegenimizle Rus ruleti oynuyoruz" dedi. Guterres, insanlığın "cehenneme giden otoyoldaki rampadan çıkması" gerektiğini sözlerine ekledi.

Genel Sekreter'in iklim konusunda her zamankinden daha sert konuşmasının nedeni, Avrupa Komisyonu İklim Değişikliği Dairesi'nin kısa bir süre önce Mayıs 2024'ün kayıtlara geçen en sıcak Mayıs ayı olacağını açıklamasıydı. 

Aynı konuya yer veren İsviçreli Le Temps gazetesi, bunun münferit bir rekor olmadığını, zira "bu şekilde öne çıkan art arda onikinci ay olduğunu" belirtiyor.

İsviçre gazetesi daha genel olarak, "küresel ısınmanın devam ettiği Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından 5 Haziran'da yayınlanan yeni bir raporla teyit edildiğini” kaydediyor. 

Rapora göre önümüzdeki beş yılın en az birinde küresel sıcaklıkların bir yılda 1.5°C'den fazla artma ihtimali %80. Bu eşiğe yaklaşma olasılığı son yıllarda artarak, artık çok muhtemel hale geldi.

FOSİL YAKIT ŞİRKETLERİ, İKLİM KRİZİNİN VAFTİZ BABALARI

Guterres de bu verilerden hareketle alarm verirken, "iklim kaosunun vaftiz babaları" olarak adlandırdığı fosil yakıt sektöründeki şirketleri doğrudan hedef aldı. 

Genel Sekreter bu çerçevede somut bir öneride de bulundu: "Birçok hükümet tütün gibi insan sağlığına zarar veren ürünlerin reklamlarını sınırlandırıyor ya da yasaklıyor. Bu nedenle tüm ülkeleri fosil yakıt üreten şirketlerin reklamlarını yasaklamaya çağırıyorum. Medya ve teknoloji şirketlerini de fosil yakıt reklamlarını kabul etmemeye çağırıyorum."

Söz konusu olan ekonomik çıkarlar göz önüne alındığında, bu önerinin dikkate alınması pek beklenmiyor.