Hasankeyf Koordinasyonu, yangının sorumlularını işaret etti

Batman Hasankeyf Koordinasyonu, geçtiğimiz günlerde yangının çıktığı alana sadece firma ve devlet yetkililerinin girebildiğine dikkat çekerek, sorumluları işaret etti.

Batman Hasankeyf Koordinasyonu tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, "Yirmiden fazla medeniyete beşiklik etmiş, Dicle Nehri ile bütünleşmiş, on iki bin yıllık insanlığın ortak kültürel mirası olan Hasankeyf, Ilısu Baraj Projesi’nin tehdidi altındadır" hatırlatmasında bulunuldu.

'HAVA DESTEĞİ VERİLMEDİ'

Baraj projesinin fiziki çalışmalarından kaynaklı Hasankeyf’te yıkımların gerçekleştiğine dikkat çekilen açıklamada, "Baraj projesinin verdiği zararlar devam ederken, geçen Pazar günü akşama doğru kalenin üst taraflarında, nedeni henüz belirlenemeyen bir yangın başlamış ve bu yangın gecenin bir vaktinde kendi kendine sönmüştür. Yaklaşık üç saat devam eden yangın Hasankeyf’teki tahribata tahribat katmıştır" diye belirtildi.

"Nereden ve nasıl ortaya çıktığı bilinmeyen yangın, kaledeki tarihi yapılara, mağaralara, eski mezarlara ve kültürel varlıklara gözle görünür şekilde zarar vermiştir" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Tek bir itfaiye aracı ile müdahalenin yapıldığı yangına, havadan da destek sağlanması gerekirken bu konuda da hiçbir adım atılmamıştır" diye tepki gösterildi.

'SADECE FİRMA VE DEVLETİN ÇIKABİLDİĞİ ALAN...'

Açıklamada, yangından sonra yapılan görüşmeler ve incelemelerin ardından elde edilen bulgular şöyle aktarıldı:

"Hasankeyf halkı; uzun yıllardır kalenin üst taraflarında böyle bir yangının olmadığını, buraya çıkmanın yasak olduğunu ve kaleye sadece firmada çalışan işçiler ile resmi yetkililerin çıkabildiğini aktarmıştır.

Çıkan yangın sonucunda ne kadar bir alanın yandığı, tarihsel ve kültürel yapıların ne derecede zarar gördüğü bilinmemektedir. Bununla ilgili resmi kurumlar tarafından herhangi bir araştırma ve çalışma da başlatılmamıştır.

'KUŞLAR YANDI, KÜLTÜREL VARLIKLAR ZARAR GÖRDÜ'

Kaleyi mesken eden canlıların yaşam alanları yanmış olup, yanmış kuşlara rastlanılmıştır.

Mağaralar başta olmak üzere alanda bulunan tarihsel ve kültürel varlıklar zarar görmüştür.

Yangının yarattığı tahribatın ne düzeyde olduğunun tespit edilmesi amacıyla, konu ile ilgili bağımsız sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir heyetin bir an önce araştırma ve incelemelere başlaması gerekmektedir.

(...) Bu kadar yıkıma rağmen; Hasankeyf ile beraber kalan devasa büyüklükteki arkeolojik alanlar ve Dicle vadisi mutlaka kurtarılmalıdır.

'İNSANLAR TEDİRGİN'

Baraj kapaklarının kapatılması sonucunda birçok yerleşim yerinin ulaşım yolları sular altında kalmıştır. Sular altında kalacak çok az yerleşim yerinin taşınma işlemi gerçekleşmiş olup diğer yerleşim yerlerinde yaşam devam etmektedir. Baraj kapaklarının haber verilmeden kapatılması yerleşim yerlerinde yaşayan insanları tedirgin etmiştir. Suların yükselmesi ile birçok yerde canlıların yaşam alanları tahrip olmuştur. Baraj kapaklarını ile halk üzerinde psikolojik baskı kurulmak istenmiştir."

'SONUNA KADAR MÜCADELE!'

Batman Hasankeyf Koordinasyonu, açıklamasının sonunda ise "Ne yapılırsa yapılsın; tarih severler, doğaseverler, kültürel ve yaşam alanlarını savunanlar olarak Ilısu Barajı ve HES projesine karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz" mesajını verdi.