Hava kirliliği: Lahor'da yapay yağmur denemesi
Pakistan'ın en büyük kentlerinden biri olan Lahor, kirlilikle mücadelede yeni bir yönteme başvurarak cumartesi günü yapay yağmur kullandı.
Pakistan'ın en büyük kentlerinden biri olan Lahor, kirlilikle mücadelede yeni bir yönteme başvurarak cumartesi günü yapay yağmur kullandı.
Dünyanın en kirli şehirlerinden biri olarak kabul edilen Lahor'da hava kalitesini iyileştirmek amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri tarafından temin edilen bulut tohumlama teknolojisiyle donatılmış uçaklar kullanıldı.
11 milyon nüfuslu şehirde etkili olan ve insan sağlığına zararlı olan dumanla mücadele etmek adına gerçekleştirilen bu yapay yağmur denemesi, hava kirliliğine karşı bir çözüm olarak dikkat çekiyor.
Pencap eyalet hükümeti başkan vekili, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından sağlanan uçakların bir "hediye" olduğunu belirtti.
İki uçakla Lahor'a gelen ekipler, bulut tohumlama yöntemiyle şehrin on bölgesi üzerinde uçuş gerçekleştirdi ve yağışa neden olmak için 48 roket kullandı.
Birleşik Arap Emirlikleri, kuraklıkla mücadele eden Pakistan'ın çeşitli bölgelerinde yapay yağmur oluşturmak amacıyla bulut tohumlama yöntemini giderek daha fazla kullanıyor.
Bu teknik, yoğunlaşmayı tetikleyen kristallerle birlikte, yağış üretmek için bulutlara tuz veya farklı tuzların bir karışımının eklenmesini içeriyor.
Uzmanlara göre, bu tür yöntemlerle az miktarda yağmur bile kirliliği azaltmada etkili olabilir. Pakistan'da hava kirliliği, düşük dereceli dizel dumanı ve mevsimsel tarımsal yakma dumanının kış soğuğuyla birleşmesi nedeniyle son yıllarda artış gösterdi.
Cumartesi günü Lahor'da ölçülen PM2.5 kirletici seviyeleri, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tehlikeli kabul edilen eşiği 66 kat aşarak sağlık için ciddi risk oluşturdu.
Bu kirletici seviyeleri, kalp hastalığı, akciğer kanseri, solunum yolu hastalıkları ve felce neden olan mikropartiküller içeriyor.